niedziela, 29 kwietnia 2012

Rzym (Lazio, Włochy) Część 2


Kolejny dzień spędziliśmy obijając się na plaży w Ostia, spokojnym, małym miasteczku pod Rzymem, na brzegu Morza Tyreńskiego. Dodarcie do plaży to nic prostrzego. Trzeba kupić dzienny bilet na metro i dojechać do stacji Piramida. Tam przesiadamy się na pociąg do Lido di Ostia (z tym samym biletem) i wysiadamy na ostatniej lub przedostatniej stacji. Nie da się nie trafić. Morze jest boskie, kąpać można się nawet w październiku :)
Plaża w Lido di Ostia
Dzien 4 minął nam znowu na intensywnym zwiedzaniu. Na początek Watykan. Warto poświęcić tam cały dzień, bo będzie niedosyt, jak w moim przypadku.
Plac bazyliki św. Piotra uderza ogromem i niesamowitą symetria kolumn. Kiedy stanie się w samym centrum placy, tam gdzie jest obelisk, wszystkie kolumny zlewają się w jedną. 

środa, 25 kwietnia 2012

Domowe Tagliatelle z Parmezanem i Bazylią…

...czyli Tagliatelle con Parmigiano e Basilico della Casa

Proste i szybkie tradycyjne włoskie danie z regionu Emilia-Romana do wykonania w godzinkę. Można też oszukać gotowym makaronem i wtedy będzie gotowe w 10 minut ale już nie takie pyszne.



Składniki:

Makaron
250g maki pszennej
3 jaja
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli

Sos
2 opakowania śmietany 18%
100g startego parmezanu
2/3 łyżki suszonej bazylii i kilka listków świeżej





niedziela, 22 kwietnia 2012

Gözleme

Gozleme
Gozleme to tradycyjne placki tureckie wypiekane na uroczych piecach kamiennych. Nie znaczy to wcale, ze nie mozna sprobowac takich z domowego piekarnika. Najczesciej nadziewane serami i szpinakiem. Podawane z cala masa dodatkow.

Skladniki na Placek:

1 szklanka maki
Pol szklanki wody
Pol lyzeczki soli
Lyzka oliwy
Ser feta, kozi, zolty zwykly