Hyderabad - znajdujacy sie w poludniowym regionie Indii (Andrah Pradesh) jest stolica iscie krolewskiego dania zwanego Biryani. Potrawa tradycyjnie przyrzadzana z basmati ryzu i baraniny, stanowi boska kombinacje orientalnych przypraw i aromatow.
Historycznie danie przywedrowalo do Indii z Azji Centralnej wraz z imperium Mugolow (Mughals). Natomiast slawa tego dania rozkwitla w kuchni przepoterznych wladcow Hyderabad - Nizamow. Wladcy tej dynastii odcisneli olbrzymie pietno w regionie, w spadku zostawiajac cudowne pamiatki architektury i kultury islamskiej oraz jedna z najslawniejszych na swiecie kolekcji klejnotow (slynny brylant Koh –i-noor pochodzi z tejze kolekcji!), sztuki , no i wielce wysublimowana sposcizne kulinarna. Hyderabad jest miastem hindusko – islamskim, gdzie praktycznie polowa mieszkancow mowi telugu, a druga polowa urdu.
Birayani jest przygotowywane tak zwana metoda Dum. Metoda ta polega na szczelnym zalakowaniu ciastem przykrywki garnka z gotujaca sie potrawa praktycznie w parze, co pozwala skladnikom na nabranie nieziemskich aramotow przprawa....
Biryani w Hyderabad jest serwowane z Mirchi ka salan, czyli z zielonym chilli curry, Dahi chutney – mieszanka jogurtu z celbula oraz z pokrojona na plasterki cebula skropiona sokiem z cytryny.
No i oczywiscie, na koniec podawane jest Lassi. Hinduski jogurt pitny, serwowany jest aby zalagodzic nasze palace pragnienie po takimze aromatycznym daniu...Ale najwiecej krolewskiej magii dodaje fakt spozywania Biryani w otoczeniu przyjaciol, czego ja doswiadczylam niezwykle szczodrze w Hyderabad....
59 years old Structural Engineer Jedidiah Saphin, hailing from Saint-Sauveur-des-Monts enjoys watching movies like Red Lights and Jogging. Took a trip to Brussels and drives a VS Commodore. Polecane do przeczytania
OdpowiedzUsuń