poniedziałek, 5 marca 2012

Krolewska Uczta w Hyderabad.....

 

Hyderabad -  znajdujacy sie w poludniowym regionie Indii (Andrah Pradesh) jest stolica iscie krolewskiego dania zwanego Biryani. Potrawa tradycyjnie przyrzadzana z basmati ryzu i baraniny, stanowi boska kombinacje orientalnych przypraw i aromatow.

Historycznie danie przywedrowalo do Indii z Azji Centralnej wraz z imperium Mugolow (Mughals). Natomiast slawa tego dania rozkwitla w kuchni przepoterznych wladcow Hyderabad  - Nizamow. Wladcy tej dynastii odcisneli olbrzymie pietno w regionie, w spadku zostawiajac  cudowne pamiatki architektury i kultury islamskiej oraz jedna z najslawniejszych na swiecie kolekcji klejnotow (slynny brylant Koh –i-noor pochodzi z tejze kolekcji!), sztuki , no i wielce wysublimowana sposcizne kulinarna. Hyderabad jest miastem hindusko – islamskim, gdzie praktycznie polowa mieszkancow mowi telugu, a druga polowa urdu.
Birayani jest przygotowywane tak zwana metoda Dum. Metoda ta polega na szczelnym zalakowaniu ciastem przykrywki garnka z gotujaca sie potrawa praktycznie w parze, co pozwala skladnikom  na nabranie nieziemskich aramotow przprawa....

Biryani w Hyderabad jest serwowane z Mirchi ka salan, czyli z zielonym chilli curry, Dahi chutney – mieszanka jogurtu z celbula oraz z pokrojona na plasterki cebula skropiona sokiem z cytryny.

No i oczywiscie, na koniec podawane jest Lassi. Hinduski jogurt pitny, serwowany jest aby zalagodzic nasze palace pragnienie po takimze aromatycznym daniu...Ale najwiecej krolewskiej magii dodaje fakt spozywania Biryani w otoczeniu przyjaciol, czego ja doswiadczylam niezwykle szczodrze w Hyderabad....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz