czwartek, 27 grudnia 2012

Pieczona pierś z indyka i Pieczony schab



Dwie pieczenie na prawie jednym ogniu, pieczony indyk i pieczony schab, w towarzystwie owoców.

Od kilku już lat w drugi dzień swiąt piekę pierś z indyka. Podaję ją z sosem wytworzonym podczas pieczenia, z pieczonymi jablkami, ziemniakami lub po prostu z ulubionym chlebem.

Niech bedzie indyk ku czci wyspiarzom, na cześć świąt na wyspach…indyk, ale po mojemu.

Upieczone mięso jest soczyste I wilgotne bo leżakuje w słonej wodzie przez 12 godzin. Potem nacieram pierś oliwą, roztartym czosnkiem i przyprawami: pieprzem, papryka, zielona pietruszką, tymiankiem.

W tym roku indykowi towarzyszyl schab ze śliwkami ze wzdględu na większą ilość biesiadników.
Rownież leżakowal 12 godz w solance. Potem obsmażony ze wszystkich stron powędrowal do piekarnika w otoczeniu jabłek i śliwek.

Pieczony schab ze śliwkami

1 kilogram schabu
suszone śliwki
rozmaryn świeży
4-5 małych kwaśnych jabłek np renety
pieprz
papryka mielona
Mięso przed pieczeniem trzymam 12 godzin w wodzie z solą, 2 łyżki na 5 litrów wody.

Wyciągnąć mięso z wody, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Na długość schabu zrobić otworek na śliwki, używając długiego ostrego noża. Nadziać śliwkami. Natrzeć pieprzem, papryką i pozostałym rozmarynem. Podsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie z każdej strony.

Ułożyć w naczyniu do pieczenia, obłożyć jabłkami, przykryć folia aluminiową i pozostawić na godzinę. Piec przykryty, około godzinę w temperaturze 200 st.
 


Pieczona pierś z indyka


pierś z indyka w całości (około 2.5 -3 kg)
cienkie paski wędzonego boczku
śliwki suszone
tymianek - pół łyżeczki
zielona pietruszka - pół łyżeczki
3-4 ząbki czosnku
pieprz, mielona papryka
Mięso przed pieczeniem trzymam 12 godzin w wodzie z solą, 2 łyżki na 5 litrów wody.

Wyciągnąć mięso z wody, wysuszyć ręcznikiem papierowym. W moździerzu rozetrzeć czosnek z zieloną pietruszką, oliwą, pieprzem, papryką. Natrzeć pierś. Obsypać tymiankiem. Zostawić na godzinę. Śliwki zawinąć w plastry boczku, spiąć wykałaczkami. Piekarnik nagrzać do 190 st i piec 45 na każdy kilogram mięsa przykryty folią aluminiową.

Po godzinie odkrywam mięso, polewam wytworzonym sosem i wbijam boczek ze śliwkami na wykałaczkach. Przykrywam i piekę dalej w zależności od wielkości piersi.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz