Proste i szybkie tradycyjne włoskie danie z regionu Emilia-Romana do wykonania w godzinkę. Można też oszukać gotowym makaronem i wtedy będzie gotowe w 10 minut ale już nie takie pyszne.
Składniki:
Makaron
250g maki pszennej
3 jaja
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Sos
2 opakowania śmietany 18%
100g startego parmezanu
2/3 łyżki suszonej
bazylii i kilka listków świeżej
Przesiewamy make,
dodajemy jajka i oliwę i ugniatamy aż ciasto będzie gładkie. Jeśli za bardzo się lepi, trzeba dosypać trochę maki. Formujemy kulkę i zostawiamy pod
przykryciem na 15 minut.
Gotowy makaron układamy na desce i posypujemy mąka lub kasza manna (nie zamąci wody przy gotowaniu) i
odstawiamy na 10-15 minut.
W tym czasie zagotowujemy
w garnku wodę z łyżeczka soli i kilkoma kroplami oliwy.
Makaron gotujemy al
dente. Trzeba pamiętać, ze świeży makaron gotuje się dużo szybciej niż suszony,
a wiec niecałe 5 minut.
Następnie odcedzamy i wkładamy z powrotem do garnka. Dodajemy śmietanę, bazylie i parmezan i mieszając, gotujemy na małym ogniu 3 minuty. Nie należy się przerażać, ze
makaron nie pływa w sosie, tylko pamiętać, ze włoski makaron to nie sosowa
zupa, jaka często serwuje się w Polsce. Na talerzu ma znajdować się przede
wszystkim pyszny makaron, a sos to tylko smakowy dodatek :)
Parmezanowy sos to tylko najprostszy przykład. Domowe, pyszne tagliatelle można doprawiać i serwować na tysiące sposobów, z mięsem, grzybami, warzywami, co tylko
nam wyobraźnia podpowie J
Fasola
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz