Gozleme |
Skladniki na Placek:
1 szklanka maki
Pol szklanki wody
Pol lyzeczki soli
Lyzka oliwy
Ser feta, kozi, zolty zwykly
Dodatki:
Oliwki
Orzeszki (wloskie lub pistacje)
Miod
Ser feta
Gesta smietanka lub sos czosnkowy
Zurawina lub kandyzowane owoce
Suszone pomidory
Ostra pasta pomidorowa
Pasta oliwkowa
Sam placek jest niezwykly – mozna go jesc ze slodkimi dodatkami mimo ze jest troche slonawy I nadziany serem lub na ostro.
Przygotowanie gozleme zajmuje mniej niz nagrzanie piekarnika.
Wszystkie
skladniki laczymy I zagniatamy. Ciasto powinno byc gladkie I
elastyczne. Ja zostawilam je przykryte wilgotna sciereczka na pol
godziny, przy pierwszej probie trudno
ocenic czy to wystarczy. Jednak podpatrzone kucharki tureckie mialy je
przygotowane duzo wczesniej w wielkich misach. Tak czy inaczej –
dzielimy na dwie lub cztery czesci, rozwalkowujemy na cienkie okragle
placki. Jezeli mamy lopate do pizzy to wszystko mozemy
przygotowac na stole, najczesciej nie mamy wiec jeden placek
przekladamy na mocno rozgrzany ceramiczny talerz (cegly lub cokolwiek co
pasuje do piekarnika) posypujemy tartym serem, feta, szpinakiem I
przykrywamy drugim plackiem. W piekarniku ok 10 min w 200-220
stopni.
Prawdziwy turecki, pyszny i ksztaltny... |
Domowy, w pierwszej probie wybitnie koslawy :) |
Pietrasia
już się nie mogę doczekać jak będę miał piekarnik :)
OdpowiedzUsuń52 yr old Research Nurse Magdalene Kinzel, hailing from Owen Sound enjoys watching movies like "Christmas Toy, The" and Do it yourself. Took a trip to Garden Kingdom of Dessau-Wörlitz and drives a Beretta. znajdz to
OdpowiedzUsuń