niedziela, 22 kwietnia 2012

Gözleme

Gozleme
Gozleme to tradycyjne placki tureckie wypiekane na uroczych piecach kamiennych. Nie znaczy to wcale, ze nie mozna sprobowac takich z domowego piekarnika. Najczesciej nadziewane serami i szpinakiem. Podawane z cala masa dodatkow.

Skladniki na Placek:

1 szklanka maki
Pol szklanki wody
Pol lyzeczki soli
Lyzka oliwy
Ser feta, kozi, zolty zwykly

Dodatki:

Oliwki
Orzeszki (wloskie lub pistacje)
Miod
Ser feta
Gesta smietanka lub sos czosnkowy
Zurawina lub kandyzowane owoce
Suszone pomidory
Ostra pasta pomidorowa
Pasta oliwkowa
Piec
Sam placek jest niezwykly – mozna go jesc ze slodkimi dodatkami mimo ze jest troche slonawy I nadziany serem lub na ostro.

Przygotowanie gozleme zajmuje mniej niz nagrzanie piekarnika.

Wszystkie skladniki laczymy I zagniatamy. Ciasto powinno byc gladkie I elastyczne. Ja zostawilam je przykryte wilgotna sciereczka na pol godziny, przy pierwszej probie trudno ocenic czy to wystarczy. Jednak podpatrzone kucharki tureckie  mialy je przygotowane duzo wczesniej w wielkich misach. Tak czy inaczej – dzielimy na dwie lub cztery czesci, rozwalkowujemy na cienkie okragle placki. Jezeli mamy lopate do pizzy to wszystko mozemy przygotowac na stole, najczesciej nie mamy wiec jeden placek przekladamy na mocno rozgrzany ceramiczny talerz (cegly lub cokolwiek co pasuje do piekarnika)  posypujemy tartym serem, feta, szpinakiem I przykrywamy drugim plackiem. W piekarniku ok 10 min w 200-220 stopni.

Podajemy pokrojony jakkolwiek. I jemy tez jakkolwiek z czymkolwiek :)

Prawdziwy turecki, pyszny i ksztaltny...
Domowy, w pierwszej probie wybitnie koslawy :)

Pietrasia


1 komentarz:

  1. już się nie mogę doczekać jak będę miał piekarnik :)

    OdpowiedzUsuń