Ciekawa odmiana sernika. Smakuje trochę jak prawdziwy sernik, trochę jak banoffee a trochę jak po prostu krówka toffee. A kto jeszcze nie próbował masy kajmakowej pokocha ja na pewno. Jest pycha, ale warto pomyśleć o wersji light:)
Składniki
500 g twarogu
250 g serka mascarpone
2/3 szklanki cukru / lub 2 łyżeczki stewii
4 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 puszka masy kajmakowej (masa karmelowa)
120 g ciastek digestive
50 g masła
Truskawki
Spód blachy wykładamy pokruszonymi ciasteczkami wymieszanymi z roztopionym masłem.
Przygotowanie masy serowej zaczynamy od ubicia jajek z cukrem (lub stewą), delikatnie dodajemy twaróg (wcześniej zmiksowany) i mascarpone, masa musi być delikatna i wszystkie grudki sera dobrze rozbite. Dodajemy mąkę ziemniaczana i mieszamy. Więcej maki sprawi ze sernik będzie zbity. (raz mi się tak udało i nie było pysznie).
Teraz powstrzymując się od oblizywania łyżki dzielimy masę serowa na pół i do jednej części dodajemy pół puszki masy korówkowej.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170ºC.
Na spód ciasteczkowy wylewamy tylko masę kajmakową i pieczemy przez 30 min w temp 150ºC. Następnie na podpieczoną część delikatnie wykładamy białą masę serową. Całość pieczemy 45 – 60 min.
Po wystudzeniu, kto nie zjadł drugiej części masy z puszki może wyłożyć ją na ciasto i udekorować owocami.
Inspiracja z ‘Moje Wypieki’
Pietrasia
Tak, zdecydowanie wersja light :) bo takie pyszności to zasłodzić potrafią:)
OdpowiedzUsuń