niedziela, 17 czerwca 2012

Toskania cz.1, Toskańskie przysmaki



Toskania jest jednym z najlepszych miejsc we Włoszech dla kulinarnych odkryć i poszukiwań. Kuchnia Toskańska jest prosta i naturalna i pyszna. Składnikami kuchni toskańskiej są głownie oliwy najlepszego gatunku, pomidory ciepłe od słońca, oliwki, karczochy, szparagi, świeże grzyby jak również rodzime wyjątkowe gatunki mięs np wołowina pochodząca z bydła rasy Chianina. 
Nie mogę nie wspomnieć o chlebie, który jest podawany do każdego posiłku :) oraz o serach np pecorino. Pecorino jest produkowany głownie w Sardynii, jak również w regionie Lazio i w Toskańskim regionie Grosseto.

No i oczywiście makarony domowego wyrobu jak np Pici. Makaron typowy dla prowincji Siena, przypominający spaghetti lecz jest grubszy i robiony tylko z wody i mąki.

Typowe toskańskie dolci to Panforte, Cavalluci, Ricciarelli.

Panforte to sięgający 13 wieku włoski deser, zwany inaczej chlebkiem z owocami lub ciastem owocowym. Składnikami bowiem są suszone owoce, orzechy, miód oraz mąka i przyprawy.





Cavallucci to ciasteczka pieczone na Boże Narodzenie z anyżkiem, miodem akacjowym, kandyzowaną skórka pomarańczową i innymi dodatkami jak gałka muszkatałowa i cynamon.


Ricciarelli to owalne ciasteczka produkowane ze zmielonych migdałow, pyszne, lekko "ciągnące".  Zaraz po powrocie z Toskani upieczone i zjedzone przez moją rodzinkę i przyjaciół. 



Panforte jeszcze zapakowany czeka na swoją kolej :)

Ostatnim toskańskim specjałem o którym baaardzo chcę wspomnieć jest WINO :)
Brunello di Montalcino produkowane jest  w winiarniach otaczających Montalcino. Produkowane tylko z grona zwanego Sangiovese jest dziś jednym z najbardziej znanych i najdroższych win we Włoszech. Moim najlepszym doświadczeniem w Toskanii było 2 godzinne zwiedzanie winiarni, które zaczęlismy od winorośli a skończyliśmy na testowaniu wina....wszystko dzięki uprzejmości winiarni Le Pottazine w Montalcino. Ale o tym następnym razem....:)


A tu jeszcze parę zdjęć pyszności, które próbawaliśmy w Sienie:
(zdjęcia nie są najlepszej jakości bo siedziliśmy w restauracji wparawdzie na zewnątrz ale nad nami byl wielki reflektor i stąd te ostre światło)


Pici Fatti ze świeżymi grzybami i oliwą








Papardella, duże wstążki z sosem z zająca









 
Delikatny stek z młodej wołowiny z oliwą z rozmarynem, grilowanymi grzybami i pieczonymi ziemniakami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz