wtorek, 23 października 2012

Dyniowe pierogi


Dyniowe przedsięwzięcie zainspirowało mnie do wyszukania i wypróbowania przepisów, w których będzie można wykorzystać dyniowy środek. Znalazłam takie, które wszyscy znają, uwielbiają  i które nie wymagają wielkiego nakładu pracy (chyba, ze do próbowania użyje się stu łyżeczek) a przy tym są pyszne.

Pierogi można nadziewać prawie wszystkim – serem, mięsem, warzywami, owocami, ale żadne nadzienie nie dostarczy nam takiego bogactwa witamin i mikroelementów jak nadzienie z dyni. 


Ciasto na pierogi

150 g mąki
pół szklanki ciepłej wody
jajko
sól

Farsz
200 g miąższu z dyni bez pestek
3 łyżki serka mascarpone lub philadelphi
1 łyżka zmielonych migdalów
1 łyżeczkę cukru waniliowego

Przygotowanie farszu

Miąższ z dyni podsmażyć/poddusić na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Po wystudzeniu dodać zmielone migdały*, odrobinę soli, 1 łyżeczkę cukru waniliowego* oraz mascarpone.  Wszystko wymieszać.
Ciasto na pierogi zagnieść, podzielić na dwie części i rozwałkować. Na jednej części  w równych odstępach ułożyć farsz i przykryć drugim płatem. Następnie używając szklanki lub narzędzia do ravioli wycinać okrągłe pierożki.
Gotować w osolonej wodzie jak normalne pierożki :) na baaardzo małym ogniu.

*opcjonalnie


Tak byłam ciekawa jak smakują prażone pestki, że przygotowałam jeszcze sałatkę…  


Sałatka z rukoli i pestek dyni

Rukola
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki miodu
Parmezan

Pestki dyni wysypać na suchą patelnię, prażyć na małym ogniu pod przykryciem, aż  trochę się naburmuszą, dodać odrobinę oliwy i sól.
Rukolę opłukać, osuszyć i ułożyć na talerzu, na którym będzie podawana sałatka, (czyli wprost kolo pierogów).
Parmezan pokroić na cieniutkie paseczki, posypać rukolę i na koniec dodać pestki.
Całość delikatnie polać miodem.
Podawać z dyniowymi pierogami.


Inspiracja częściowo zaczerpnięta z Kwestii Smaku. Smacznego
Pietrasia

1 komentarz:

  1. super, ile pierozkow uda sie zrobic z 1 dyni?
    acha, nie wiem, czy wiecie, ze od 19-31 X trwa w Polsce festiwal Dyni? koniecznie musicie wyslac Wasz wpis:
    http://www.beawkuchni.com/2012/10/festiwal-dyni-2012-zaproszenie.html

    OdpowiedzUsuń