poniedziałek, 18 lutego 2013

Meze: Tzatziki

Tzatziki
Chyba najpopularniejszym greckim meze jest czosnkowy sos tzatziki. Podobnie jak  melitzanosalata, tzatziki idealnie pasują do mięs, grilla, warzyw. Prawe mówiąc ja je tak uwielbiam, ze używam do wszystkiego, nawet do kanapek.

Składniki:

Proporcje można  zmieniać dowolnie, w zależności od tego jak gesty lub mocny sos chcemy uzyskać. Ja najbardziej lubię taki:

pół szklanki świeżego ogórka, startego na grubych oczkach
250 ml gęstego jogurtu
3 ząbki czosnku
odrobina soli i pieprzu
łyżka oliwy z oliwek



Starty ogórek odciskamy lekko z nadmiaru wody i mieszamy z jogurtem. Dodajemy przeciśnięty czosnek, przyprawy, i łyżkę oliwy i wszystko dokładnie mieszamy. Przed podaniem polewamy jeszcze odrobiną oliwy. Tzatziki najlepiej smakują schłodzone.

Proste, szybkie i przepyszne! :)


Więcej przepisów na greckie meze tutaj:
Melitzanosalata
Placuszki z cukinii
Sałatka Grecka

2 komentarze:

  1. What herbs are you adding to this salad?

    OdpowiedzUsuń
  2. There are no actual herbs. Just garlic, a bit of salt and pepper and olive oil.

    OdpowiedzUsuń