Souvlaki |
Składniki:
500 g pokrojonego w kostkę mięsa
5 chlebków pita
1 duży, dojrzały pomidor
1 cebula pokrojona w drobne paski
sok z 1 cytryny
180 ml oliwy
sól
pieprz
oregano (lub przyprawa do souvlaki/ gyrosa)
czerwona papryka (opcjonalnie)
tzatzyki
frytki
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso nadziewamy na szaszłykowe wykałaczki. Układamy na talerzu, posypujemy solą, pieprzem i oregano oraz zalewamy 60 ml oliwy. Odkładamy do lodówki na około godzinę. W tym czasie można przygotować tzatziki i frytki.
W szerokiej misce lub innym naczyniu mieszamy pozostała oliwę i sok z cytryny. Ugrillowane szaszłyki zanurzamy w cytrynowej oliwie, odkładamy na talerz i posypujemy jeszcze odrobiną przypraw.
Chlebki pita smarujemy tą samą mieszanką oliwy i cytryny i grillujemy przez ok. 2 minuty (nie można przesadzić, bo pita będzie się łamać podczas zwijania).
Następnie, układamy na chlebkach wszystkie składniki: frytki, cebulę, pomidory, paprykę, mięso i tzatziki. Proporcje według upodobań. Zwijamy pitę w rożek i zawijamy w papier.
To jest oryginalny przepis jaki podpatrzyłam na Krecie, ale można oczywiście zastosować wszelkiego rodzaju wariacje :) Widziałam tez, że czasem souvlakia serwowane są bez zawijania w rożek. Na talerzu układane są wszystkie składniki, a mięso serwowane jest na szaszłykach, bez zawijania w pitę.
Souvlaki, które jadłam na Krecie. Pychotka! :) |
Smacznego!
Fasola
I like this recipe but because i never tried souvlaki i don't know what king of meet to use? Pork or chicken or lamb you said but what meet is on the pictures and can you please write your recipe for tzatziki
OdpowiedzUsuńThe meat in the pictures is pork. I will post my tzatziki recipe tonight :)
UsuńFu
OdpowiedzUsuńPróbowałam tego dania w trakcie podróży na Bałkany i przyznaję skradło moje serce. Pyszne, intensywne w smaku, a grecka kuchnia mnie zachwyciła.
OdpowiedzUsuń