czwartek, 7 lutego 2013

Pizza




Nie trzeba jej ani przedstawiać ani reklamować. Jest powszechnie znana i pyszna jak nie wiem co. Odkąd zrobiłam pierwszą domową pizzę już nigdy nie zjedliśmy tej restauracyjnej (no chyba ze w kraju Pizzy!). Jest cieniutka i chrupiąca, więc trzeba się starać by przybrać na wadze:) Dodatki mozna skrzętnie obmyślić lub wyczyścić lodówkę z resztek:)

Składniki:
250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
1 puszka pomidorów
1 łyżka oliwy z oliwek
oregano, czosnek, bazylia, sól, pieprz
dodatki: chorizo/domowa kiełbasa, szynka, pieczarki, mascarpone, kozi ser, papryczka chilli, rukola, cebula, mozzarella (lub tarty ser) etc




Domowa kiełbasa

Wykonanie:


Drożdże, cukier i 2 łyżki mąki rozpuścić w ok 60 ml ciepłej wody – odstawić do wyrośnięcia na pół godziny (można np. w okolicach gotującego sie sosu pomidorowego) 

Sos: Pomidory, oliwę, odrobinę cukru i przyprawy gotować na mały ogniu przez 10 minut najlepiej pod przykryciem, (jeżeli chcemy mięć pierwotny kolor ścian w okolicy kuchenki). Drewnianą łyżką doprowadzić do konsystencji sosu rozgniatając pomidory.



Ciasto: Mąkę, sól, drożdże i resztę ciepłej wody (opcjonalnie łyżka oliwy) wyrabiać przez ok 10 min. Przykryć ściereczką do wyrośnięcia na 0.5-1 Godziny.

Dodatki pokroić. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować jedną na cienki placek, najlepiej wielkości blachy, na której pieczemy :) lub mniej więcej. Wyjąć blachę lub kamień (bardzo ostrożnie, aby sie nie poparzyć). Delikatnie przełożyć placek, równomiernie rozsmarować sos i włożyć do piekarnika.  Piec około 5-10 min do lekkiego zbrazowieni – wyjąc i dodać resztę dodatków i piec do roztopienia sie sera. 

Kolorowa pizza


Uwagi: 

Blacha lub kamień do pieczenia musi się rozgrzewać wraz z piekarnikiem przynajmniej 45 minut przed planowanym pieczeniem.

Temperatura piekarnika ok 250st

Jeżeli dodajemy ostrą papryczkę, zaraz po pokrojeniu umyć ręce lub pamiętać żeby nie przetrzeć oczu.

Aby złagodzić smak papryczki wprost na nią nakładam serek mascarpone.

Jeżeli dodaje chorizo – nie dodaje juz oliwy do ciasta. 

Rukle dodać przed podaniem.

Oryginalny przepis na ciasto pochodzi z Kwestii Smaku

Smacznego

Pietrasia

5 komentarzy:

  1. wygląda bardzo apetycznie. Właśnie szukałam przepisu na pizzę na cienkim spodzie i Twój spodobał mi się najbardziej, więc w weekend zamierzam wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda i pewnie smakuje rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomidory z puszki zawsze można zastąpić tymi naturalnymi, włoskimi, dostępnymi również i u nas. Mają specyficzny smak i z pewnością nadadzą naszej pizzy znakomitego kolorytu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie !
    Serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń