Nie trzeba jej
ani przedstawiać ani reklamować. Jest powszechnie znana i pyszna jak nie wiem
co. Odkąd zrobiłam pierwszą domową pizzę już nigdy nie zjedliśmy tej
restauracyjnej (no chyba ze w kraju Pizzy!). Jest cieniutka i chrupiąca, więc
trzeba się starać by przybrać na wadze:) Dodatki mozna skrzętnie obmyślić lub wyczyścić
lodówkę z resztek:)
Składniki:
250 g mąki
pszennej
150 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
1 puszka pomidorów
150 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
1 puszka pomidorów
1 łyżka oliwy z
oliwek
oregano, czosnek, bazylia, sól, pieprz
dodatki: chorizo/domowa kiełbasa, szynka, pieczarki, mascarpone, kozi ser, papryczka chilli, rukola, cebula, mozzarella (lub tarty ser) etc
oregano, czosnek, bazylia, sól, pieprz
dodatki: chorizo/domowa kiełbasa, szynka, pieczarki, mascarpone, kozi ser, papryczka chilli, rukola, cebula, mozzarella (lub tarty ser) etc
Domowa kiełbasa |
Wykonanie:
Drożdże, cukier i
2 łyżki mąki rozpuścić w ok 60 ml ciepłej wody – odstawić do wyrośnięcia na pół
godziny (można np. w okolicach gotującego sie sosu pomidorowego)
Sos: Pomidory, oliwę,
odrobinę cukru i przyprawy gotować na mały ogniu przez 10 minut najlepiej pod przykryciem,
(jeżeli chcemy mięć pierwotny kolor ścian w okolicy kuchenki). Drewnianą łyżką doprowadzić
do konsystencji sosu rozgniatając pomidory.
Ciasto: Mąkę, sól,
drożdże i resztę ciepłej wody (opcjonalnie łyżka oliwy) wyrabiać przez ok 10
min. Przykryć ściereczką do wyrośnięcia na 0.5-1 Godziny.
Dodatki pokroić.
Wyrośnięte ciasto
podzielić na 3 części, rozwałkować jedną na cienki placek, najlepiej wielkości blachy,
na której pieczemy :) lub mniej więcej. Wyjąć blachę lub kamień (bardzo
ostrożnie, aby sie nie poparzyć). Delikatnie przełożyć placek, równomiernie rozsmarować
sos i włożyć do piekarnika. Piec około
5-10 min do lekkiego zbrazowieni – wyjąc i dodać resztę dodatków i piec do
roztopienia sie sera.
Kolorowa pizza |
Uwagi:
Blacha lub kamień
do pieczenia musi się rozgrzewać wraz z piekarnikiem przynajmniej 45 minut
przed planowanym pieczeniem.
Temperatura
piekarnika ok 250st
Jeżeli dodajemy
ostrą papryczkę, zaraz po pokrojeniu umyć ręce lub pamiętać żeby nie przetrzeć
oczu.
Aby złagodzić
smak papryczki wprost na nią nakładam serek mascarpone.
Jeżeli dodaje chorizo
– nie dodaje juz oliwy do ciasta.
Rukle dodać przed
podaniem.
Oryginalny
przepis na ciasto pochodzi z Kwestii Smaku
Smacznego
Pietrasia
wygląda bardzo apetycznie. Właśnie szukałam przepisu na pizzę na cienkim spodzie i Twój spodobał mi się najbardziej, więc w weekend zamierzam wypróbować.
OdpowiedzUsuńSuper!
UsuńWygląda i pewnie smakuje rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńPomidory z puszki zawsze można zastąpić tymi naturalnymi, włoskimi, dostępnymi również i u nas. Mają specyficzny smak i z pewnością nadadzą naszej pizzy znakomitego kolorytu.
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie !
OdpowiedzUsuńSerdeczności :-)
59 years old Executive Secretary Rheta Simon, hailing from Cold Lake enjoys watching movies like Colossal Youth (Juventude Em Marcha) and Rowing. Took a trip to Kasbah of Algiers and drives a Ferrari 250 GT LWB California Spider. Odwiedz Twoj adres url
OdpowiedzUsuń