poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Truskawkowy torcik naleśnikowy



Sezon truskawkowy już niedługo, więc w mojej kuchni małe przedbiegi.

Ten bardzo szybki i pyszny deser wypatrzyłam na okładce kulinarnej gazety w jednym z kiosków w Hiszpanii. Wygląda truskawkowo–kolorowo i chociaż kalorii w nim niemało, warto się skusić chociaż na kawałek J

Składniki:

Kilkanaście truskawek
300 ml gęstej śmietany
Polewa czekoladowa lub rozpuszczona czekolada
Cukier wanilinowy
Cukier puder (opcjonalnie)

Naleśniki:

150 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
woda

Naleśniki smażymy na małej patelni, odsączamy z tłuszczu i studzimy.Truskawki kroimy na połówki lub grube plasterki w przypadku truskawek olbrzymów. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno i odstawiamy do lodówki.



Zimny naleśnik kładziemy na talerzu i nakładamy warstwę bitej śmietany, i układamy truskawki jedną przy drugiej, żeby torcik był jak najbardziej stabilny. Polewamy lekko polewą i przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Powtarzamy kilkakrotnie, aż powstanie truskawkowa piramidka, ok 5 – 6 warstw. Na ostatni naleśnik  również  nakładamy bita śmietanę i dekorujemy truskawkami w dowolny sposób. Całość polewamy czekoladą i/lub posypujemy cukrem pudrem.



Kroimy jak tort i serwujemy sam lub z lodami. Jak zawsze, idealny w towarzystwie mocnej kawy.

Fasola

3 komentarze:

  1. żeby o tej godzinie mnie tak kusić *.* ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeny, wygląda wspaniale :) Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń