Sezon truskawkowy już niedługo, więc w mojej kuchni małe przedbiegi.
Ten bardzo szybki i
pyszny deser wypatrzyłam na okładce kulinarnej gazety w jednym z kiosków w
Hiszpanii. Wygląda truskawkowo–kolorowo i chociaż kalorii w nim niemało,
warto się skusić chociaż na kawałek J
Składniki:
300 ml gęstej śmietany
Polewa czekoladowa lub
rozpuszczona czekolada
Cukier wanilinowy
Cukier puder (opcjonalnie)
Naleśniki:
150 g mąki
2 jajka
szczypta soli
woda
Naleśniki smażymy na
małej patelni, odsączamy z tłuszczu i studzimy.Truskawki kroimy na
połówki lub grube plasterki w przypadku truskawek olbrzymów. Śmietanę ubijamy
z cukrem na sztywno i odstawiamy do lodówki.
Zimny naleśnik kładziemy na talerzu i nakładamy warstwę bitej śmietany, i układamy truskawki jedną przy drugiej, żeby torcik był jak najbardziej stabilny. Polewamy lekko polewą i
przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Powtarzamy kilkakrotnie, aż powstanie
truskawkowa piramidka, ok 5 – 6 warstw. Na ostatni naleśnik również nakładamy bita śmietanę i dekorujemy truskawkami w dowolny sposób. Całość polewamy
czekoladą i/lub posypujemy cukrem pudrem.
Kroimy jak tort i
serwujemy sam lub z lodami. Jak zawsze, idealny w towarzystwie mocnej kawy.
Fasola
żeby o tej godzinie mnie tak kusić *.* ...
OdpowiedzUsuńo matko ale rozpusta.:)
OdpowiedzUsuńJeny, wygląda wspaniale :) Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń41 year-old Software Test Engineer III Tessa Borghese, hailing from Saint-Jovite enjoys watching movies like Godzilla and Book restoration. Took a trip to Archaeological Site of Atapuerca and drives a Ferrari 375 MM Berlinetta. Czytaj dalej
OdpowiedzUsuń