Z wakacji wróciłam dopiero parę dni temu, a już tęsknię za pysznym portugalskim jedzeniem. Jedną z potraw, którą miałam okazję spróbować jest Caldo Verde, czyli Zielona Zupa.Tak jak większość śródziemnomorskich dań, zupa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, nie zawiera wyszukanych składników, ani nadmiaru przypraw. W prostocie siła! :)
Serwowana jest zazwyczaj jako starter lub w towarzystwie kanapki. Można ją kupić w niemalże każdej restauracji z tradycyjnym portugalskim jedzeniem, a nawet w barach z fast foodem.
Składniki:
500 g ziemniaków
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
200 g włoskiej kapusty *
chorizo **
1 i pół litra wody
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
* Według wielu przepisów zamiast kapusty należy użyć jarmuż. Po dłuższym przestudiowaniu sprawy, okazało się, że ta prawdziwa, tradycyjna Caldo Verde zrobiona jest z kapusty couve tronchuda. Całe zamieszanie z jarmużem wzięło się z tego, że niektóre słowniki tłumaczą portugalskie słowo couve (kapusta) jako kale, czyli jarmuż Wśród ogólnodostępnej kapusty, włoska jest najbliższa tej właściwej.
** Zamiast chorizo można ewentualnie użyć wędzonej kiełbasy. Wtedy dobrze jest dosypać trochę słodkiej papryki, żeby nadal być jak najbliżej oryginalnego smaku.
Caldo Verde w portugalskim barze |
Wyjmujemy chorizo i odkładamy, a pozostałą zupę przecieramy blenderem na gładki, dosyć gęsty krem.
Kapustę kroimy na cienkie paseczki (należy użyć tylko miękkiej części liści), dodajemy do przetartej zupy razem z dwiema łyżkami oliwy i gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut, aż kapusta zmięknie. Na koniec próbujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze trochę soli lub pieprzu.
Chorizo kroimy w plasterki i dodajemy do miseczki z zupą. Caldo Verde serwujemy letnie lub gorące, w zależności od tego czy za oknem upał czy mróz.
Zapraszam do wypróbowania i ruszam do kuchni po dokładkę :)
Dzisiaj zrobiłam ją po raz pierwszy i wyszła w smaku prawie identyczna jak ta oryginalna. |
Fasola
Myślę, że taka zupa by mi zasmakowała :)
OdpowiedzUsuńswietnie wyglada zjadlabym:)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie to zdecydowanie zachęcająca zupa. I z chorizo musi być pychota.
OdpowiedzUsuńDzięki :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis - prosty i najbliższy oryginałowi. No i chyba jedyne miejsce, które wyjaśnia całe to nieporozumienie z jarmużem. Jak to miło przeczytać blog osoby, która wie o czym pisze! Dzięki!!!
OdpowiedzUsuńP.S. kapustę galicyjską można wyhodować w polskim ogródku - nie będzie tak piękna i dorodna, ale na zupę wystarczy; trzeba tylko przywieść nasionka z Portugalii - u nas niestety nie są dostępne.
Dziękuję za miłe słowa i pomysł z nasionami. Przeszukam internet, może uda się je kupić on - line. Pozdrawiam :-)
Usuń33 yr old VP Sales Gerianne Blasi, hailing from Schomberg enjoys watching movies like Baby... Secret of the Lost Legend and Cryptography. Took a trip to Historic City of Sucre and drives a Ferrari 410S. Wypisz swoj adres url
OdpowiedzUsuń