wtorek, 11 czerwca 2013

Pomarańczowo-czekoladowe ciasteczka


Do naszego wypiekowego zbioru dołącza dzisiaj przepis na pyszne i orzeźwiające ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe. Są lekkie i nie za słodkie, więc nawet zjedzenie całego stosu, to nie za duży grzeszek :)


Składniki
 
250 g mąki pszennej
175 g masła
150 g cukru
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
30 g ciemnej czekolady
pomarańcza



Czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub mikrofali i odstawiamy.

Masło i cukier ucieramy na gładką masę. Dodajemy wanilię, jajko i sól, i dalej ucieramy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części i odkładamy.

Pomarańczę trzeba dokładnie umyć lub sparzyć wrzątkiem, żeby pozbyć się toksyn i wosku. Skórkę ścieramy na drobnych oczkach tarki, a następnie odmierzamy czubatą łyżkę i dodajemy do jednej połowy ciasta. Aby uzyskać jeszcze bardziej wyrazisty smak i bardziej orzeźwiający zapach, wycisnęłam też do ciasta 2 łyżki pomarańczowego soku. Od soku ciasto może stać się zbyt luźne, warto więc mieć trochę dodatkowej mąki w pogotowiu.

Do drugiej połowy ciasta dodajemy roztopioną czekoladę i dokładnie łączymy do uzyskania jednokolorowej masy. Jeśli ciasto stanie się zbyt lepiące, również dodajemy odrobinę mąki.


Piekarnik nastawiamy na 180 stopni Celsjusza i zabieramy się do lepienia ciastek.

Bierzemy po odrobinie ciasta z obu smaków, formujemy kulkę w dłoniach i lekko spłaszczamy  Moje ciasteczka przed upieczeniem miały około 2 cm średnicy i wyszło ich ok. 30. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Studzimy i gotowe!




Fasola

1 komentarz: