Przedstawiam deser, który wierze, że musiał
zostać wymyślony dla Sportowców kochających słodycze albo dla tych, co kochają słodycze
i chcą zostać sportowcami.
Jest lekki, pyszny, puszysty i zawiera tak
olbrzymią ilość białka, że chemiczne odżywki kurczą się z zazdrości. Do tego
jest szybki w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia, pięknie sie prezentuje i
mozna go kolorować na wiele sposobów. Poniżej podaje proporcje na blaszkę ok
25cm x 25cm - choć rozmiar blaszki nie ma większego znaczenia – mniejsza
= wyższe mleczko i trudniej włożyć do buzi – większa = niższe mleczko, ale
znika równie prędko.
8 białek*
1/4 szk. cukru + łyżka cukru waniliowego
8 łyżeczek żelatyny
1 łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki olejku śmietankowego lub waniliowego
herbatniki lub inne fajne ciasteczka
1/4 szk. cukru + łyżka cukru waniliowego
8 łyżeczek żelatyny
1 łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki olejku śmietankowego lub waniliowego
herbatniki lub inne fajne ciasteczka
Polewa:
2-4 łyżek cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
3 łyżki kakao2 łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
60 g masła
1 łyżeczka żelatyny
Do małego kubka wsypać żelatynę, zalać odrobiną zimnej wody i podgrzać kubek w garnku z gotującą sie wodą aż żelatyna sie rozpuści. (Nie należy wpadać w panikę, jedli żelatyna nie wygląda na rozpuszczająca sie, tylko dzielnie mieszać dalej). Odzielić białka od żółtek**, białka ubić, dodając cukier (mozna dodać mniej lub więcej niz. ¼ szklanki, w zależności od zapotrzebowania na kalorie) i sok z cytryny, następnie żelatynę i aromat.
Na spodzie formy układamy herbatniki (w wersji
super light mozna je całkowicie pominąć) wykładamy białka, wygładzamy
powierzchnię i wstawiamy do lodówki na ok 0.5 – 1 godz. W czasie chłodzenia
przygotowujemy czekoladowa polewę.
Masło, śmietanę, cukier i kakao zagotowujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do gorącej
masy. Po przestudzeniu polewamy ptasie mleczko i całość zostawiamy w lodówce na
tak długo na ile starczy nam cierpliwości.
Dwu-kolorowe mleczko można uzyskać dodając do połowy
białek kakao lub czekoladę. Warto użyć kakao dobrej jakości, gdyż wtedy polewa
jest pyszna jak najprawdziwsza czekolada.
*cale jajka wyparzam wcześniej w gorącej wodzie
**z żółtek następnego dnia można zrobić pyszny omlet i zjeść go na słodko lub w kanapce.
*cale jajka wyparzam wcześniej w gorącej wodzie
**z żółtek następnego dnia można zrobić pyszny omlet i zjeść go na słodko lub w kanapce.
Wartości odżywcze na 100g
Smacznego
Pietrasia
na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńwersji takiej nie znałam, ale podoba mi się.
wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńWygląda na pyszny, lekki deser. Na pewno spróbuję! uwielbiam takie delikatne desery. Mnóstwo fajnych przepisów na słodkości znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
OdpowiedzUsuńCzęsto tam zaglądam, kiedy mam gości albo po prostu kiedy mam ochotę na coś słodkiego.