czwartek, 20 czerwca 2013

Tapas: Smażone chorizo z ziołami


Chorizo przywiezione z ostatnich wakacji cierpliwie czekało w lodówce, aż odpowiednio mocno zatęsknię za Hiszpanią, Wczoraj się doczekało i spisało się na medal. Tapas wyszedł pierwsza klasa!





Składniki na 2 porcje:

jedno pętko ostrego chorizo* (ok. 200 gram)
1 ząbek czosnku
świeże zioła (ja użyłam bazylii, pietruszki i koperku)
2 łyżki oliwy z oliwek
żółta i zielona papryka


* można zastąpic ostrą kielbasą

Chorizo kroimy w plasterki o grubości ok. pół centymetra. Rozgrzewamy mocno patelnię (nie dodając tłuszczu) i smażymy chorizo ok. 5 minut, aż będzie zarumienione i chrupiące. Zdejmujemy z patelni, odsączamy z tłuszczu  i odstawiamy.


Pokrojoną w paski paprykę smażymy kilka minut aż zmięknie. Drobno poszatkowane zioła i czosnek mieszamy razem z chorizo i smażymy krótko w 2 łyżkach oliwy.

Paprykę rozdzielamy na dwie porcje i układamy na dnie naczynia, w którym będziemy serwować tapas. Dodajemy chorizo z ziołami i serwujemy natychmiast, póki jest super gorące.

Mniam :)


Fasola

4 komentarze:

  1. No i masz ci los: pociekla mi slinka. Jako fanka chorizo nie moglabym sie oprzec!

    OdpowiedzUsuń
  2. Byłam niedawno w Barcelonie, więc chętnie powrócę w tamto miejsce raz jeszcze dzięki chorizo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Państwa blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń