Być może nie jest to
najbardziej wykwintny deser i nie wszyscy za nim przepadają, za to jest szybki,
owocowy, orzeźwiający, zdrowy i nie zawiera grama konserwantów. Pomijając
cukier mozna by go uznać za prawie niekaloryczny. I chyba dzieci go lubią.
600 ml wody
2 łyżki brązowego cukru*
400g owoców (np.: truskawki,
maliny, jeżyny)
500 ml wody gotujemy razem z
cukrem i owocami, aż owoce będa miękkie. Większe kawałki możemy rozgnieść
widelcem, zostawiając cząstki owoców lub całość miksujemy do uzyskania
jednolitego płynu.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w
ok 100 ml zimnej wody i dodać do gotującej sie masy owocowej. Gotować ok
1-2min. Rozlać do małych naczyń i schłodzić (chyba ze ktoś lubi gorący kisiel)
Smacznego
*cukier możnaby zastąpić większa
ilością słodkich, bardzo dojrzałych owoców.
Pietrasia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz