sobota, 6 lipca 2013

Kisiel




Być może nie jest to najbardziej wykwintny deser i nie wszyscy za nim przepadają, za to jest szybki, owocowy, orzeźwiający, zdrowy i nie zawiera grama konserwantów. Pomijając cukier mozna by go uznać za prawie niekaloryczny. I chyba dzieci go lubią.

600 ml wody
2 łyżki brązowego cukru*
400g owoców (np.: truskawki, maliny, jeżyny)
2 łyżeczki maki ziemniaczanej



500 ml wody gotujemy razem z cukrem i owocami, aż owoce będa miękkie. Większe kawałki możemy rozgnieść widelcem, zostawiając cząstki owoców lub całość miksujemy do uzyskania jednolitego płynu.



Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w ok 100 ml zimnej wody i dodać do gotującej sie masy owocowej. Gotować ok 1-2min. Rozlać do małych naczyń i schłodzić (chyba ze ktoś lubi gorący kisiel)



Smacznego

*cukier możnaby zastąpić większa ilością słodkich, bardzo dojrzałych owoców.

Pietrasia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz