czwartek, 18 lipca 2013

Paella z krewetkami, kurczakiem i dzikim ryżem




Paella to hiszpańska potrawa pochodząca z Walencji. Głównym komponentem jest ryż a mniejszymi dodatkami kolorowe warzywna i mięso a najczęściej owoce morza. Moja wersja jest bardziej kuzynką paelli niż sama paellą, gdyż nie użyłam szafranu, który nadaje daniu żółty kolor i zamieniłam biały ryż na dziki. Niemniej jednak danie jest pyszne, sycące i zawiera dużo białka.


Składniki

400 g piersi kurczaka
100 g krewetek
czerwona i żółta papryka
cukinia
kostka rosołowa
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
szklanka dzikiego ryżu
sol, pieprz, oliwa z oliwek do smażenia, natka pietruszki, szczypta curry, woda
parmezan (opcjonalnie)

Piersi z kurczaka pokroić w  kostkę i dodać razem z krewetkami na rozgrzaną oliwę z oliwek. (Najlepiej użyć specjalnej patelni do paelli – albo po prostu największej, jaką mamy). Obsmażyć z każdej strony (ok 5-10 min) . Dodać kostkę rosołowa i wodę lub dolać bulion. 
Dodać pokrojone w kostkę papryki, cukinie i czosnek oraz wszystkie przyprawy (posiekaną pietruszkę* sól, pieprz, czosnek, curry, do smaku) i pastę pomidorowa – wymieszać i gotować na małym ogniu ok 10 min. Nie należy wygotowywać całego wywaru.
W miedzy czasie osobno gotować ryż w osolonej wodzie – będzie lepszy, jeśli już prawie gotowy odstawimy z ognia i zostawimy pod przykryciem przez 2-3 minuty
Następnie  dodać ryż do mięsa i warzyw – wymieszać i zostawić pod przykryciem na ok 2 minuty.

Podawać z świeża pietruszka, szczypiorkiem lub parmezanem

*może być także suszona




Smacznego

Pietrasia


3 komentarze: