Paella to hiszpańska potrawa pochodząca
z Walencji. Głównym komponentem jest ryż a mniejszymi dodatkami kolorowe
warzywna i mięso a najczęściej owoce morza. Moja wersja jest bardziej kuzynką
paelli niż sama paellą, gdyż nie użyłam szafranu, który nadaje daniu żółty kolor i zamieniłam biały ryż na
dziki. Niemniej jednak danie jest pyszne, sycące i zawiera dużo białka.
Składniki
400 g piersi kurczaka
400 g piersi kurczaka
100 g krewetek
czerwona i żółta papryka
cukinia
czerwona i żółta papryka
cukinia
kostka rosołowa
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
szklanka dzikiego ryżu
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
szklanka dzikiego ryżu
sol, pieprz, oliwa z oliwek do
smażenia, natka pietruszki, szczypta curry, woda
parmezan (opcjonalnie)
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i dodać razem z krewetkami na
rozgrzaną oliwę z oliwek. (Najlepiej użyć specjalnej patelni do paelli – albo
po prostu największej, jaką mamy). Obsmażyć z każdej strony (ok 5-10 min) .
Dodać kostkę rosołowa i wodę lub dolać bulion.
Dodać pokrojone w kostkę
papryki, cukinie i czosnek oraz wszystkie przyprawy (posiekaną pietruszkę* sól,
pieprz, czosnek, curry, do smaku) i pastę pomidorowa – wymieszać i gotować na małym
ogniu ok 10 min. Nie należy wygotowywać całego wywaru.
W miedzy czasie osobno gotować
ryż w osolonej wodzie – będzie lepszy, jeśli już prawie gotowy odstawimy z
ognia i zostawimy pod przykryciem przez 2-3 minuty
Następnie dodać ryż do mięsa i warzyw – wymieszać i zostawić
pod przykryciem na ok 2 minuty.
Podawać z świeża pietruszka,
szczypiorkiem lub parmezanem
*może być także suszona
Smacznego
Pietrasia
Ślinka cieknie, mniami ;p
OdpowiedzUsuńkocham<3
OdpowiedzUsuńuwielbiam , pycha !!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń