Z ostatnich wakacji przywiozłam koszyczek pięknych kurek i z miejsca ruszyłam do przeszukiwania włoskich przepisów, żeby zamienić je w pyszny obiad. I znalazłam szybki i prosty przepis na Gnocchetti di Ricotta ai Finferli, czyli delikatne kluseczki o kremowej konsystencji z grzybowym sosem ze śmietaną i pesto.*
Składniki
300 g kurek
200 g mąki
500 g sera ricotta (ew. twarogu)
80 g sera Grana Padano (lub parmezanu)
1 ząbek czosnku
świeża bazylia
3 łyżki oliwy z oliwek
200 ml śmietany (najlepiej kremówki)
100 g zielonego pesto
2 jajka
sól i pieprz
Wykonanie
Sos
Kurki wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Kiedy piasek opadnie na dno, wyjmujemy cedzakową łyżką i osuszamy. roimy na mniejsze kawałki, zostawiając kilka całych do dekoracji.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy czosnek, który wyjmujemy po zbrązowieniu. Dodajemy grzyby i smażymy przez kilka minut na mocnym ogniu. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę. Gotujemy przez kilka i minut i zdejmujemy z ognia. Mieszamy z pesto, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.
Gnocchi
Ricottę (biały ser), mąkę, jajka i starty ser Grana Padano i mieszamy dokładnie do pozbycia się gródek. Doprawiamy solą i pieprzem. Za pomocą dwóch łyżeczek formujemy małe kluseczki i kładziemy do garnka z osolonym wrzątkiem. Podobnie jak pierogi, gnoccchi są gotowe kiedy wypłyną na wierzch.
Gotowe gnocchi układamy na talerzu/ miseczce i nakładamy sos. Serwujemy gorące z dodatkiem kilku listków bazylii.
Te serowe gnocchi wspaniale smakują również z samym pesto lub sosem pomidorowym.
Zapraszam do wypróbowania!
Fasola
Uwielbiam gnocchi w każdej postaci! Paweł to ma z Tobą niebo! Kalinka z pewnością też by chętnie zjadła takie ciocine kluseczki:).
OdpowiedzUsuńZapraszamy więc na obiadek do Skotladnii :)
OdpowiedzUsuńOmojbosz! Moje slinianki pracuja jak szalone :) Pozarlabym teraz, zaraz, juz.
OdpowiedzUsuńWspaniałe kurki, na pewno smaczne. Całość wygląda smacznie na ładnej serwetce.
OdpowiedzUsuń