środa, 3 lipca 2013

Serowe gnocchi z kurkami i pesto


Z ostatnich wakacji przywiozłam koszyczek pięknych kurek i z miejsca ruszyłam do przeszukiwania włoskich przepisów, żeby zamienić je w pyszny obiad. I znalazłam szybki i prosty przepis na Gnocchetti di Ricotta ai Finferli, czyli delikatne kluseczki o kremowej konsystencji z grzybowym sosem ze śmietaną i pesto.*


Składniki

300 g kurek
200 g mąki
500 g sera ricotta (ew. twarogu)
80 g sera Grana Padano (lub parmezanu)
1 ząbek czosnku
świeża bazylia
3 łyżki oliwy z oliwek
200 ml śmietany (najlepiej kremówki)
100 g zielonego pesto
2 jajka
sól i pieprz


Wykonanie

Sos

Kurki wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Kiedy piasek opadnie na dno, wyjmujemy cedzakową łyżką i osuszamy. roimy na mniejsze kawałki, zostawiając kilka całych do dekoracji.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy czosnek, który wyjmujemy po zbrązowieniu. Dodajemy grzyby i smażymy przez kilka minut na mocnym ogniu. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę. Gotujemy przez kilka i minut i zdejmujemy z ognia. Mieszamy z pesto, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.

Gnocchi

Ricottę (biały ser), mąkę, jajka i starty ser Grana Padano i mieszamy dokładnie do pozbycia się gródek. Doprawiamy solą i pieprzem. Za pomocą dwóch łyżeczek formujemy małe kluseczki i kładziemy do garnka z osolonym wrzątkiem. Podobnie jak pierogi, gnoccchi są gotowe kiedy wypłyną na wierzch.

Gotowe gnocchi układamy na talerzu/ miseczce i nakładamy sos. Serwujemy gorące z dodatkiem kilku listków bazylii.

Te serowe gnocchi wspaniale smakują również z samym pesto lub sosem pomidorowym.

Zapraszam do wypróbowania!



Przepis pochodzi ze strony Donnamoderna.

Fasola

4 komentarze:

  1. Uwielbiam gnocchi w każdej postaci! Paweł to ma z Tobą niebo! Kalinka z pewnością też by chętnie zjadła takie ciocine kluseczki:).

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszamy więc na obiadek do Skotladnii :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Omojbosz! Moje slinianki pracuja jak szalone :) Pozarlabym teraz, zaraz, juz.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe kurki, na pewno smaczne. Całość wygląda smacznie na ładnej serwetce.

    OdpowiedzUsuń