czwartek, 8 sierpnia 2013

Tapas z ciasta francuskiego, fety, cukinii i suszonych pomidorów


Soczyste talarki z ciasta francuskiego z cukinią, kozim serem i suszonymi pomidorami to mój kolejny ulubiony tapas. Na przepis natknęłam się parę miesięcy temu w książce z tapasowymi pomysłami. Talarki są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i nadają się na przystawkę, jako zastępstwo kanapek na imprezie, czy po prostu przekąskę. 

Składniki na 14 sztuk

300 g gotowego ciasta francuskiego
Słoiczek suszonych pomidorów o oleju
Ząbek czosnku
1 cukinia
200 g koziego sera lub fety
Pieprz ziołowy lub czarny


Umytą cukinię kroimy w cienkie plasterki. Na szerokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów.  Dodajemy cukinię i rozgnieciony czosnek, i smażymy na małym ogniu przez ok. 8 minut. Zarumienioną z obu stron cukinię odsączamy papierowym ręcznikiem z tłuszczu i odstawiamy.

Z cieniutko rozwałkowanego ciasta wykrawamy krążki za pomocą szklanki lub kubka. Używając kubka o średnicy 10 cm wychodzi 14 krążków  Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy kilka razy widelcem.

 


Na każdym krążku układamy po mniej więcej 4 plasterki cukinii, łyżeczkę drobno pokrojonych pomidorów i łyżeczkę pokruszonego sera. Wszystko posypujemy odrobiną pieprzu.





Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Po 10 minutach zaglądamy, jeśli brzegi nadal są blade, zostawiamy na kolejne 2-3 minuty.


Ponieważ pyszne są również na zimno, idealnie nadają się do spakowania w pojemnik i zabrania do pracy czy na wycieczkę.



Smacznego!

Fasola

2 komentarze: