Soczyste talarki z
ciasta francuskiego z cukinią, kozim serem i suszonymi pomidorami to
mój kolejny ulubiony tapas. Na przepis natknęłam się
parę miesięcy temu w książce z tapasowymi pomysłami.
Talarki są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu
i nadają się na przystawkę,
jako zastępstwo kanapek na imprezie, czy po prostu przekąskę.
Składniki na 14 sztuk
300 g gotowego ciasta francuskiego
Słoiczek suszonych pomidorów o oleju
Ząbek czosnku
1 cukinia
200 g koziego sera lub fety
Pieprz ziołowy lub czarny
Umytą
cukinię kroimy w cienkie plasterki. Na szerokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów. Dodajemy cukinię i rozgnieciony czosnek,
i smażymy na małym ogniu przez ok. 8 minut. Zarumienioną z obu
stron cukinię odsączamy papierowym ręcznikiem z tłuszczu i
odstawiamy.
Z
cieniutko rozwałkowanego ciasta
wykrawamy krążki za pomocą szklanki lub kubka. Używając kubka o średnicy 10 cm wychodzi 14 krążków Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy kilka razy widelcem.
Na każdym krążku układamy po mniej więcej 4 plasterki cukinii, łyżeczkę drobno pokrojonych pomidorów i łyżeczkę pokruszonego sera. Wszystko posypujemy odrobiną pieprzu.
Pieczemy ok. 10 minut w
temperaturze 220 stopni Celsjusza. Po 10 minutach zaglądamy, jeśli brzegi nadal
są blade, zostawiamy na kolejne 2-3 minuty.
Ponieważ pyszne są również na
zimno, idealnie nadają się do spakowania w pojemnik i zabrania do pracy czy na
wycieczkę.
Smacznego!
Fasola
Będę robić dziś :) wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńSmacznego! Na pewno wyjdzie pycha :)
Usuń