Dakos, zwane również koukouvayia (sowa) to najłatwiejsza potrawa jaką można sobie wyobrazić i jak to często bywa to co najprostsze jest najpyszniejsze. Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam w tawernie kogoś jedzącego dakos, pomyślałam - Jak to? Sucha buła z pomidorem i kopcem sera? Bez sensu! W końcu jednak postanowiłam spróbować czemu na Krecie to taki hicior i czym się tak wszyscy zachwycają. Jedna porcja i już wszystko jasne. Unikatowy smak podwójnie pieczonego, jęczmiennego chleba w połączeniu ze słodkimi pomidorami, słonawym serem i wszechobecną na Krecie oliwą nie ma sobie równych. Z wakacji wróciłam więc z plecakiem załadowanym sucharami :)
Sucharki, z których powstają dakos to kritharokouloures, czyli tradycyjnie, unikatowe dla Krety pieczywo. Narodziło się kiedy życie na wyspie było bardzo ciężkie i gospodynie nie mogły sobie pozwolić na codzienne pieczenie chleba. Opracowały więc metodę całkowitego osuszania pieczywa poprzez podwójne pieczenie, które dzięki temu staje się twarde, nabiera specyficznegoego smaku i może być przechowywane miesiącami. Przed użyciem chlebki namaczane są krótko w wodzie i oliwie i jedzone na milion sposobów.
Upieczenie tych jęczmiennych krążków jest dosyć ciężkie i wymaga sporo czasu i siły. W związku z tym pieczone jest rzadko, za to w olbrzymich ilościach. Polecam ten filmik, pokazujący jak powstają dakos w kreteńskiej wiosce.
Kolejnym kluczowym składnikiem dakos jest owczy ser. W zależności od regionu i upodobań używa się fety lub słonego sera myzithra. Mi osobiście bardziej smakowały te z myzithrą, która jest bardziej kremowa i delikatna niż feta.
Moje pierwsze dakos z myzithrą w kreteńskiej tawernie. |
Dakos z południowej Krety. |
Składniki:
suchar - można go kupić w internecie, ale zdecydowanie przyjemniej jest pojechać po niego do źródła ;)
3 dojrzałe pomidory
ser feta lub słona myzithra
kilka czarnych oliwek
suszone oregano
sporo oliwy z oliwek extra virgin
Chlebek zanurzamy na sekundę w zimnej wodzie i polewamy oliwą. Pomidory ścieramy na grubych oczkach lub kroimy na kawałki i układamy na sucharku. Na wierzch kładziemy ser, dekorujemy oliwkami, posypujemy oregano, obficie polewamy oliwą i gotowe!
Moje domowe dakos - niestety szkockie niby-pomidory nie umywają się do tych greckich ani smakiem ani kolorem. |
Dakos idealnie nadają się również jako przekąska na przyjęcie czy imprezę. Wtedy zamiast dużego sucharka używam małe suche chlebki lub podpieczoną bagietkę jak do bruschetty.
Imprezowe dakos. |
Fasola
31 yrs old Information Systems Manager Eleen Shadfourth, hailing from Haliburton enjoys watching movies like Mystery of the 13th Guest and Cycling. Took a trip to Kasbah of Algiers and drives a Mercedes-Benz SSK Roadster. znajdz tutaj
OdpowiedzUsuń