sobota, 4 stycznia 2014

Tort z musem czekoladowym i M&Ms




Trzy – warstwowy tort czekoladowy. Wyłącznie dla prawdziwych miłośników czekolady, gdyż oprócz czekoladowego wnętrza udekorowany jest czekoladowymi dodatkami. Całość jest tak pysznie czekoladowa, że doskonale komponuje się z bardzo mocną, gorzką kawą.

Składniki:

Spód:
pół czekolady gorzkiej
50 g masła
2 małe jajka·60, g cukru
40 g mąki
60 g orzeszków ziemnych

Mus waniliowy
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
1 łyżeczka żelatyny

Mus czekoladowy:
4 g żelatyny
200 g czekolady mlecznej
3 żółtka
40 g cukru
150 ml śmietany 30%
 60 ml likieru (kasztanowego/orzechowego etc)

Dodatki:
M&M orzechowe
Batoniki Kit-kat
 


Przygotowanie:
  
Spód: Pokruszoną czekoladę roztopić i dodać masło – mieszając doprowadzić do powstania płynnej czekolady. Odstawić z ognia, dodać jajka, cukier i mąkę. Wymieszać. Dodać zmielone orzeszki i przełożyć do formy. Piec przez około 10 - 12 minut w 180 stopniach C.  Ostudzić przed nałożeniem musu.

Mus waniliowy: Śmietanę i cukier zagotowujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do gorącej masy. Po przestudzeniu wykładamy na upieczony spód i zostawiamy w lodówce na czas przygotowywania musu czekoladowego.

Mus czekoladowy: Pokruszoną czekoladę roztopić i ostudzić. Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody i odstawić. Ubić żółtka z cukrem, dodać do nich roztopioną czekoladę i delikatne podgrzewać przez 2min. Do żelatyny dodać likier i podgrzać, ostudzoną dodać do masy czekoladowej. Ubita śmietanę delikatnie wmieszać do masy.


Na zastygnięty mus waniliowy wykładamy mus czekoladowy. Wygładzamy i całość ponownie chłodzimy przez ok. 3 godz.. Przed podaniem brzegi tortu dekorujemy paluszkami kit-katów a górę według uznania M&Msami i/lub Minstrels.



Smacznego
Pietrasia

3 komentarze:

  1. ja osobiście jestem prawdziwą wielbicielką czakolady, więc ten tort jest stworzony dla mnie! wygląda obłędnie :D
    świetny blog.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest zachwycający, uroczo kolorowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale kolorowy jem go oczami a pomysł z ramka wspaniały

    OdpowiedzUsuń