niedziela, 6 kwietnia 2014

Serowe kuleczki po włosku


Serowe kuleczki to pyszne, super szybkie i łatwe w przygotowaniu włoskie antipasto. Kuleczki można przygotować z dowolnego sera i obtoczyć również w dowolnych panierkach. Po ostatnich eksperymentach moimi ulubionymi zostały te z gorgonzoli obtoczone w pokruszonych pistacjach. Są wyraziste w smaku i pięknie wyglądają. 

Składniki na około 25 kuleczek 

250 g gorgonzoli
100 g pistacji 
szczypta pieprzu

Ser ucieramy na gładką masę, dodajemy pieprz i odstawiamy do lodówki. Pistacje wyjmujemy z łupinek i mielimy w młynku. Trzeba uważać, żeby nie przesadzić z mieleniem, bo zamiast pokruszonych orzechów otrzymamy pistacjowy pył.

Za pomocą łyżeczki formujemy z sera kuleczki wielkości włoskiego orzecha, obtaczamy w pistacjach i odstawiamy do lodówki na przynajmniej pół godziny. Przed serwowaniem można jeszcze poprawić kształt, formując kuleczki w dłoniach.

Buon apetit!


Fasola

2 komentarze:

  1. Ciekawa inspiracja,dodaję produkty do listy zakupów:)

    OdpowiedzUsuń