sobota, 4 stycznia 2014

Tort z musem czekoladowym i M&Ms




Trzy – warstwowy tort czekoladowy. Wyłącznie dla prawdziwych miłośników czekolady, gdyż oprócz czekoladowego wnętrza udekorowany jest czekoladowymi dodatkami. Całość jest tak pysznie czekoladowa, że doskonale komponuje się z bardzo mocną, gorzką kawą.

Składniki:

Spód:
pół czekolady gorzkiej
50 g masła
2 małe jajka·60, g cukru
40 g mąki
60 g orzeszków ziemnych

Mus waniliowy
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
1 łyżeczka żelatyny

Mus czekoladowy:
4 g żelatyny
200 g czekolady mlecznej
3 żółtka
40 g cukru
150 ml śmietany 30%
 60 ml likieru (kasztanowego/orzechowego etc)

Dodatki:
M&M orzechowe
Batoniki Kit-kat
 


Przygotowanie:
  
Spód: Pokruszoną czekoladę roztopić i dodać masło – mieszając doprowadzić do powstania płynnej czekolady. Odstawić z ognia, dodać jajka, cukier i mąkę. Wymieszać. Dodać zmielone orzeszki i przełożyć do formy. Piec przez około 10 - 12 minut w 180 stopniach C.  Ostudzić przed nałożeniem musu.

Mus waniliowy: Śmietanę i cukier zagotowujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do gorącej masy. Po przestudzeniu wykładamy na upieczony spód i zostawiamy w lodówce na czas przygotowywania musu czekoladowego.

Mus czekoladowy: Pokruszoną czekoladę roztopić i ostudzić. Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody i odstawić. Ubić żółtka z cukrem, dodać do nich roztopioną czekoladę i delikatne podgrzewać przez 2min. Do żelatyny dodać likier i podgrzać, ostudzoną dodać do masy czekoladowej. Ubita śmietanę delikatnie wmieszać do masy.


Na zastygnięty mus waniliowy wykładamy mus czekoladowy. Wygładzamy i całość ponownie chłodzimy przez ok. 3 godz.. Przed podaniem brzegi tortu dekorujemy paluszkami kit-katów a górę według uznania M&Msami i/lub Minstrels.



Smacznego
Pietrasia

5 komentarzy:

  1. ja osobiście jestem prawdziwą wielbicielką czakolady, więc ten tort jest stworzony dla mnie! wygląda obłędnie :D
    świetny blog.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest zachwycający, uroczo kolorowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale kolorowy jem go oczami a pomysł z ramka wspaniały

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ogólnie tego rodzaju deseru jeszcze nie miałam okazji próbować ale coś zaczyna mnie kusić. Dlatego tak często zaglądam do https://wkuchnizwedlem.wedel.pl aby mieć aktualny podgląd na najlepsze desery z wykorzystaniem czekolady. W końcu są one dość proste i szybkie do wykonania, ale smak pozostaje wspaniały przez wiele lat.

    OdpowiedzUsuń