Szybkie i lekkostrawne danie. Nie wymaga duzej ilosci skladnikow, w zasadzie można nadziewać czymbadź – tym razem nadzienie mięsne z polentą:
Skladniki:
4 papryki – im wieksze tym więcej sie zmiesci
200g mięsa mielonego
1 cukinia
2 pomidory swieże lub puszkowane
Około poł szklanki polenty
Czosnek
Parmesan
Rukola
Oliwa z oliwek / balsamico
Orzeszki pini
Mięso,
cukinię i pomidory podsmażamy chwilę na małym ogniu. Dodajemy polentę.
Poleta uwielbia wode więc należy bardzo uwazać żeby się zaprzyjaźnila z
garnkiem… Wszystko dusimy
ok 20-30 min. Przyprawy jak kto uważa: czosnek, sól, pieprz, przyprawa
taco.
Z
papryk odkrawamy górna czesc, którą zachowujemy jako przykrywką.
Wydrążamy w środku i nadziewamy przestudzonym farszem. Dopasowywujemy
górna część papryki do dolnej i zapiekamy
w piekarniku w temp 180-200st ok 15-30 min.
Prezentuje sie pieknie z salatką z rukoli, parmezanu, orzeszków pini i sosu balsamico.
Smacznego.
Inspiracja zaczerpnieta z tureckiej kuchni - w przepisie couscous zamieniony na polentę.
Pietrasia
Pietrasia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz