niedziela, 6 maja 2012

Własnej Roboty Masło z Czosnkiem Niedźwiedzim



Domowe masło jest niezwykle proste i szybkie w wykonaniu, a smak bije gotowe masła na głowę. Dodatkowo domowe masło jest duzo zdrowsze i zawiera tylko to co do niego dodamy bez chemicznych śmieci.
Doprawić je możemy czym dusza zapragnie, moim ulubionym jest masło z odrobiną soli i czosnkiem niedźwiedzim.
Czosnek niedźwiedzi (suszony jest dostepny w sklepach eco, zielarskich lub na stoisku z przyprawami) to skarbnica zdrowotnych substancji odpowiedzialnych przede wszystkim za oczyszczanie organizmu. Dodatkową zaleta i przewagą nad zwykłym czosnkiem jest brak zapachu. 



Składniki:

Opakowanie śmietany kremówki (min 22%)
Szczypta soli
Czubata łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego

Wykonanie zajmuje mniej wiecej 5 minut, w zależności od smietany.
Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i ubijamy mikserem tak długo, aż śmietana zamieni się w masło, zbije się w całość i osiadzie na mieszadłach i odzieli się maslanka, jak na zdjęciu poniżej. 



Maślankę wylewamy (nie nadaje się do picia, chyba że ktoś lubi słoną) i przekładamy masło do miseczki/pojemnika, w którym będziemy je przechowywać i gotowe.



Zużyć trzeba w przeciągu tygodnia. Nie mam z tym problemu, zazwyczaj znika w przeciagu 3 dni, takie pycha :)

Fasola

1 komentarz:

  1. Czosnek niedźwiedzi jest super :) jadłem świeży na Babiej Górze bo tam go sporo rosło

    OdpowiedzUsuń