Domowe masło jest niezwykle proste i szybkie w wykonaniu,
a smak bije gotowe masła na głowę. Dodatkowo domowe masło jest duzo zdrowsze i
zawiera tylko to co do niego dodamy bez chemicznych śmieci.
Doprawić je możemy czym dusza zapragnie, moim ulubionym
jest masło z odrobiną soli i czosnkiem niedźwiedzim.
Czosnek niedźwiedzi (suszony jest dostepny w sklepach eco,
zielarskich lub na stoisku z przyprawami) to skarbnica zdrowotnych substancji
odpowiedzialnych przede wszystkim za oczyszczanie organizmu. Dodatkową zaleta i
przewagą nad zwykłym czosnkiem jest brak zapachu.
Składniki:
Opakowanie śmietany kremówki (min 22%)
Szczypta soli
Czubata łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
Wykonanie zajmuje mniej wiecej 5 minut, w zależności od
smietany.
Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i ubijamy mikserem tak długo,
aż śmietana zamieni się w masło, zbije się w całość i osiadzie na mieszadłach i
odzieli się maslanka, jak na zdjęciu poniżej.
Maślankę wylewamy (nie nadaje się do picia, chyba że ktoś
lubi słoną) i przekładamy masło do miseczki/pojemnika, w którym będziemy je
przechowywać i gotowe.
Zużyć trzeba w przeciągu tygodnia. Nie mam z tym problemu,
zazwyczaj znika w przeciagu 3 dni, takie pycha :)
Fasola
Czosnek niedźwiedzi jest super :) jadłem świeży na Babiej Górze bo tam go sporo rosło
OdpowiedzUsuń