piątek, 23 listopada 2012

Jak upiec chleb w domu ?


No najlepiej w piecu chlebowym opalanym drewnem gdzie temperatura osiaga jakies 300 st.....
Nie jest to jednak możliwe w warunkach domowych, gdzie do dyspozycji mamy jedynie piekarniki gazowe lub elektryczne (reka do góry kto ma cos lepszego ;)
Jak już wspomniałam tutaj wypiekanie chleba w Szkocji powstało z potrzeby jedzenia prawdziwego chleba zrobionego z mąki o wody, bez ulepszaczy, mączki sojowej, tłuszczu roślinnego, emulgatorów i innych zbednych dodatków.

Chleb podstawowy to tylko mąka i woda i odrobina soli.
A my chleb lubimy, baaardzo ;)

chleb pszenno żytni na zakwasie


Pieca nie mogłam sobie nagle na środku kuchni wybudować ale chleb piec chciałam. W jakimś programie TV usłyszałam, że można piec na kamieniu szamotowym, który kumuluje ciepło, utrzymuje gorącą temperaturę a gdy zaparujemy piekarnik to można stworzyć  idealne jak na domowe warunki do pieczenia chleba.
No i maszyna poszła w ruch...

Zakwas sie robił na kaloryferze a ja szukałam cegieł szamotowych, żeby umościć je w moim piekarniku. Kupiłam  6 nowych w sklepie budowlanym i 2 z nich zostały przycięte,żeby idealnie wpasowały sie do piekarnika. Potem je wyszorowałam i wypaliłam przez godzinę w piekarniku.

cegły

cegły

Kiedy chleb jest gotowy do wypieku, rozgrzewam piekarnik razem z cegłami na około 45 min przed włożeniem chleba.Cegły czy kamień wymagaja długiego nagrzewania ale efekt upieczonego chleba jest o wiele lepszy niż pieczonego bez kamienia.




Kiedy piekarnik jest nagrzany wylewam parę łyżek wody na cegły lub spsikuję kikanaście razy woda z butelki z atomizerem. Zamykam szybko piekarnik i wszystko jest gotowe żeby włożyc chleb...
Na przygotowaną deskę kładę papier do pieczenia ( taki ktory nie trzeba smarować tłuszczem) na papier wyrzucam chleb i z deski zsuwam na cegiełki. Spsikuję jescze kilka razy woda i zamykam piekarnik...od tej pory nie podglądam przez okolo 15 min.
Oprócz cegieł sa jeszcze inne możliwości jak zakupienie kamienia do pizzy który w piekarniku spełnia tę sama rolę kumulowania ciepła...
albo przepięknego glinanego talerza przywiezionego z Francji...

albo lokalnej wielkiej glinanej donicy-podstawki...


Pieczemy na naszych kamieniach chleby, chlebki, bagietki, pizzę, bułki różniste...
Kamiń do pizzy i talerze gliniane też nagrzewany przez najmniej pół godziny w piekarniku. 
A oto efekty...
 
Bagietki
chleb pszenno żytni na zakwasie


Bułeczki z sezamem

* gościnnie wystapiły talerze Pietrasi i Fasoli, dzięki :)

4 komentarze:

  1. Te cegly to swiatny pomysl a chlebki niebianskie :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja już od dawna wypiekam chleby, są bardzo dobre ale chyba spróbuję Waszym sposobem bo bardzo mnie zaciekawił i chcę porównać smaki:) Zapraszam na http://krzepa.blogspot.co.uk/ i na baldy do Yorkshire

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zagladam wiec do Ciebie i porownam nasze techniki :)

      Usuń