No najlepiej w piecu chlebowym opalanym drewnem gdzie temperatura osiaga jakies 300 st.....
Nie jest to jednak możliwe w warunkach
domowych, gdzie do dyspozycji mamy jedynie piekarniki gazowe lub elektryczne
(reka do góry kto ma cos lepszego ;)
Jak już wspomniałam tutaj
wypiekanie chleba w Szkocji powstało z potrzeby jedzenia prawdziwego chleba zrobionego z
mąki o wody, bez ulepszaczy, mączki sojowej, tłuszczu roślinnego, emulgatorów i
innych zbednych dodatków.
Chleb podstawowy to tylko mąka i woda i
odrobina soli.
A my chleb lubimy, baaardzo ;)
chleb pszenno żytni na zakwasie |
Pieca nie mogłam sobie nagle na środku
kuchni wybudować ale chleb piec chciałam. W jakimś programie TV usłyszałam, że
można piec na kamieniu szamotowym, który kumuluje ciepło, utrzymuje gorącą
temperaturę a gdy zaparujemy piekarnik to można stworzyć idealne jak na domowe warunki do pieczenia
chleba.
No i maszyna poszła w ruch...
Zakwas sie robił na kaloryferze a ja
szukałam cegieł szamotowych, żeby umościć je w moim piekarniku. Kupiłam 6 nowych w sklepie budowlanym i 2 z nich
zostały przycięte,żeby idealnie wpasowały sie do piekarnika. Potem je
wyszorowałam i wypaliłam przez godzinę w piekarniku.
cegły |
Kiedy chleb jest gotowy do wypieku,
rozgrzewam piekarnik razem z cegłami na około 45 min przed włożeniem chleba.Cegły czy kamień wymagaja długiego nagrzewania ale efekt upieczonego chleba jest o wiele lepszy niż pieczonego bez kamienia.
Kiedy piekarnik jest nagrzany wylewam parę łyżek wody na cegły lub spsikuję kikanaście razy woda z butelki z atomizerem. Zamykam szybko piekarnik i wszystko jest gotowe żeby włożyc chleb...
Kiedy piekarnik jest nagrzany wylewam parę łyżek wody na cegły lub spsikuję kikanaście razy woda z butelki z atomizerem. Zamykam szybko piekarnik i wszystko jest gotowe żeby włożyc chleb...
Na przygotowaną deskę kładę papier do
pieczenia ( taki ktory nie trzeba smarować tłuszczem) na papier wyrzucam chleb
i z deski zsuwam na cegiełki. Spsikuję jescze kilka razy woda i zamykam
piekarnik...od tej pory nie podglądam przez okolo 15 min.
Oprócz cegieł sa jeszcze inne możliwości
jak zakupienie kamienia do pizzy który w piekarniku spełnia tę sama rolę
kumulowania ciepła...
Pieczemy na naszych kamieniach chleby, chlebki,
bagietki, pizzę, bułki różniste...
Kamiń do pizzy i talerze gliniane też nagrzewany przez najmniej pół godziny w piekarniku.
A oto efekty...
Kamiń do pizzy i talerze gliniane też nagrzewany przez najmniej pół godziny w piekarniku.
A oto efekty...
Bagietki |
Piekne chlebunie:)
OdpowiedzUsuńTe cegly to swiatny pomysl a chlebki niebianskie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ja już od dawna wypiekam chleby, są bardzo dobre ale chyba spróbuję Waszym sposobem bo bardzo mnie zaciekawił i chcę porównać smaki:) Zapraszam na http://krzepa.blogspot.co.uk/ i na baldy do Yorkshire
OdpowiedzUsuńZagladam wiec do Ciebie i porownam nasze techniki :)
Usuń