W zasadzie na takie miseczki na zupę można wykorzystać każdy przepis na ciasto na bagietki, bułki lub biały chleb drożdżowy.
Można wykorzystać ten przepis, użylam tylko mąkę chlebową (i dodałam 100 gram więcej).
Podaję również przepis Richarda Bertineta ( ale delikatnie zmodifikowany )na podstawowe ciasto z oliwą z oliwek (można z tego ciasta przygotować również ciabattę, focaccię i pizzę). Dodaję tylko więcej mąki około 100 gram bo do zrobienia miseczek podstawowe jest jednak troche za luźne.
500 gram mąki chlebowej
20 gram semoliny ( kasza manna)
15 gram świeżych drożdży lub 7 gram suchych
10 gram soli
50 gram oliwy z oliwek
320 gram wody
Drożdże rozpuszczam w wodzie dodaję mąkę, semolinę i sól. Miksuję delikatnie na wolnych obrotach mixera (używam hak do chleba lub spiralki jesli używam miksera recznego), dodaję oliwę i wyrabiam okolo 5-7 min. Zostawiam ciasto do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłym miejscu. Kiedy ciasto podwoii objętość wyjmuję z miski na stolnicę oprószoną mąką.
Z tego przepisu wychodzi około 8 miseczek.
Wszystko w zależności jak dużej foremki się używa do formowania. Najlepiej użyc żaroodpornych lub metalowych przeznaczonych do piecznia w wysokich temperaturach. Ja użyłam zwykłe, takie jak na zdjęciu.
Zrobiłam 4 miseczki w róznych rozmiarach a z reszty małe chlebki z pomidorami, bazylią i czosnkiem :)
Foremki, miseczki odwracam do góry dnem i smaruję oliwą. Około 200 gram ciasta formuję w placuszek, rozciagam brzegi, zostawiając wypukły środek (mniejsza formemka może potrzebować mniej ciasta)
Formuję miseczkę delikatnie naciagąjąc ciasto ku dołowi. No i gotowe. Ustawiam na blaszce i zostawiam na 10 minut a potem wstawiam do nagrzanego do 200 st piekarnika. Pieke około 20-25 minut na złoto brązowo.
ASZ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz