wtorek, 6 listopada 2012

Zupa cebulowa (English version available)

Zupa Cebulowa

Pewnie każda babcia i mama to potwierdzi, że w najzimniejsze dni najlepiej rozgrzewa miska gorącej, pożywnej zupy...a zupa cebulowa z pewnościa należy do tej kategorii. Zupa kojarzy mi się z ciepłą i sycącą potrawą, prostą i wykwintną jednocześnie...Moja zupa cebulowa ugotowana była na drobiowym bulionie z dodatkiem wędzonki a zajadaliśmy ja z gorącymi ziołowymi grzankami i kawałkami sera...Aha no i miseczka...jadalna jak najbardziej. Upieczona z ciasta na bagietki.

Miseczka z ciasta na bagietki

Na około 4 duże porcje potrzebujemy:

średni garnek i około 2,8 litra wody
6 średnich cebul
bulion drobiowy (można użyć bulion w kosteczce) + opcjonalnie kawałek wędzonki ( kawałeczek boczku albo nawet kabanosy)
2 łyżki masła
3 łyżki oliwy
1 łyżka mąki
2 łyżki koncentratu pomidorowego ( można dać więcej do smaku albo szklankę zmielonych pomidorów)
1/2 łyżeczki brązowego cukru
sól i pieprz
łyżka startego twardego sera np parmezan + dodatkowo twardy słony ser do przegryzania lub inny ulubiony
50 ml wytrawnego wina - opcjonalnie


Cebulę obrać, przekroić na połówki i pociekać w tzw piórka. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę i na niedużym ogniu dusić około 15 min. Następnie dodać cukier i sól i dusić pod przykryciem następne 30 min.
W garnku zagotować bulion, mąkę rozrobić z odrobiną ciepłego bulionu i dodać do reszty, dodać wino jeśli używamy. Wrzucić cebulę do gorącego bulionu i koncentrat pomidorowy lub zmiksowane pomidory. Zagotować parę minut. Dodać parmezan. 

No i podawać gorącą...z grzankami.

Grzanki

 Kromki dobrego chleba pokroić w kosteczkę, podgrzać oliwę z oliwek na patelni dodać pokrojony chleb sól morska i zioła do wyboru, jeszcze gorące podawać z zupą. 

Zupa cebulowa w jadalnych miseczkach


Polecam kawałek pikantego, słonego sera do zupy, kawałeczki kabanosów, łyżkę śmietany albo po prostu kromkę dobrego chleba....

* Korzystałam z przepisu Julii Child na Francuską zupę cebulową
* Inspiracją była również zupa cebulowa, ktora gotowała nam kiedyś Mama Zosi :)
* Miseczki zgapiłam od niezawodnego Richarda Bertineta z ksiązki "Simple Contemporary Bread"


ASZ
Onion Soup

Every grandmother, mother will tell you that the best way to warm up on a cold day is a hot bowl of soup.
Soup reminds me of warm and filling dish, simplicity and sophistication at the same time

My onion soup has been made from chicken stock with added smoked pieces of meat and I have served it with hot herb croutons and bits of cheese.

And the bowls, they are edible of course :) made from baguette dough

 
For 4 large servings you will need:

a medium pot and about 2.8 liters of water
6 medium onions
chicken broth (you can use chicken stock) + optional a piece of smoked meat (bacon or even a piece of kabanosy)
2 tablespoons of butter
3 tablespoons of olive oil
1 tablespoon of flour
2 tablespoons of tomato paste (or more if you want) or you could add a glass of blended tomatoes
1/2 teaspoon of brown sugar
salt and pepper
Sprinkle the grated hard cheese such as Parmesan + extra hard salty cheese or other favorite cheese
50 ml of dry wine - optional


Peel the onion, cut into halves and cut up into thin slices. On the pan heat the olive oil and butter, add the onion and on a small fire simmer for about 15 minutes. Then add sugar and salt and simmer covered for another 30 minutes.
In a saucepan boil the stock, mix the flour with a little hot stock and add it to the rest of the stock add the wine, if using.


Add the onions to the hot stock and tomato paste or blended tomatoes . Boil for a few minutes. Add parmesan cheese.

Serve hot with the croutons.


Cut slices of good quality bread into cubes, heat the olive oil in a frying pan, add the bread, sea salt and herbs.
Serve hot croutons hot with the soup.

I recommend pieces of spicy, salty cheese, pieces of kabanosy, a spoon of sour cream or just a slice of good quality bread ....

* Taken from the Julia Child recipe for French onion soup
* The inspiration was from the onion soup, which my friends mum used to cook:)
* Bowl idea taken from Richard Bertinet book "Simple Contemporary Bread"




7 komentarzy:

  1. Super! Jak zrobic takie miseczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodam przepis i wykonanie jak najszybciej :)

      Usuń
  2. Ta miseczka jest genialna :)
    Czekam na przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakoś jeszcze nigdy nie przemogłam się, by zrobić zupę cebulową. mam w sobie bardzo dobre jej wspomnienie i chyba boję się, że moja próba nie dorówna jej w smaku. no cóż, po Twoim wpisie chyba będę musiała to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No chyba musisz spróbować :) Mi najlepiej smakuje właśnie z dodatkiem pomidorów.

    OdpowiedzUsuń