wtorek, 5 marca 2013

Meze: Paczuszki z ciasta filo z fetą i szpinakiem


Dzisiaj kolejna grecka przekąska, Spanakopita, czyli dosłownie ‘ciasto ze szpinakiem’. Tak jak w przypadku innych meze, może być serwowana jako przystawka, przekąska lub główne danie. Równie dobrze smakuje na zimno jak i na ciepło, wiec idealnie nadaje się na śniadanie czy lunch do pracy.

Pomimo że, składniki spanakopita zazwyczaj się nie zmieniają, gotowe danie przybiera najprzeróżniejsze formy i kształty. Często robione jest w formie zapiekanki w żaroodpornym naczyniu (kilka warstw ciasta, nadzienie i kilka warstw ciasta), w formie nadziewanych ruloników, trójkątów, paczuszek i innych. Wszystko zależy od regionu Grecji, upodobań kucharza czy innego widzimisia J




Ciasto filo (phylo) jest jednym z podstawowych składników w kuchni greckiej. Samemu zrobić je niełatwo, no bo kto potrafi zwykłym walkiem tak rozwałkować ciasto, żeby było cienkie jak papier? Podejrzewam, że greckie gospodynie muszą mieć do tego jakieś specjalne narzędzie J Na szczęście gotowe arkusze ciasta filo można kupić w prawie każdym supermarkecie.

Składniki:

100 g masła
500 g mrożonego szpinaku
200 g sera feta
3 jajka
Szczypta gałki muszkatołowej
3 łyżki drobno poszatkowanej natki pietruszki
2 łyżki drobno poszatkowanego szczypiorku
1 duża cebula, pokrojona w drobna kostkę
Sól i pieprz
1 opakowanie ciasta filo (ok.15 arkuszy)


Cebulę podsmażamy. Kiedy się zeszkli, dodajemy szpinak i smażymy przez około 5 minut. Następnie studzimy i odsączamy z nadmiaru wody. Ser feta rozdrabniamy widelcem, jajka roztrzepujemy i dodajemy do szpinaku razem z natką, szczypiorkiem i przyprawami. Dokładnie mieszamy i nadzienie gotowe.

Rozpuszczamy masło.Na papierze do pieczenia rozkładamy pierwszy płat i smarujemy cienką warstwą masła (najlepiej użyć pędzelka). Na nim układamy kolejny i tez smarujemy. Do zrobienia ruloników, trójkątów, paczuszek czy innych zawijasów,  trzeba użyć przynajmniej trzech płatów. W przypadku większej zapiekanki, przynajmniej 5 na spod i 3 na wierzch.

Na odpowiedniej ilości warstw, układamy farsz i zawijamy w wybrany sposób. Jeśli brzegi nie chcą się skleić, można je posmarować masłem. Gotowe paczuszki tez smarujemy lekko masłem,  żeby się pięknie zarumieniły podczas pieczenia.

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok. 25-30 minut.
Serwujemy same lub z tzatzikami,

Fasola

2 komentarze: