wtorek, 19 marca 2013

Włoski Deser Owocowy


Grillowane owoce z sosem zabaglione to pyszny, lekki, włoski deser, który przypomina o lecie kiedy za oknem cały czas plucha, a wiosna jakoś nie chce nadejść. 

Sałatka owocowa, polana jest sosem zabaglione, który jest jednym z najpopularniejszych włoskich deserów, zaraz po lodach :) Serwowany jest jako sos lub napój i przypomina trochę kogel mogel. 

Składniki na 2 porcje:

100 g truskawek
1 kiwi
1 gruszka
100 g malin
2 łyżki wina Marsala (może być też inne słodkie wino)

Składniki na sos zabaglione:

3 żółtka
75 g drobnego cukru
2 i pół łyżki słodkiego wina


Wykonanie jest super proste. Owoce kroimy w plasterki (oprócz malin) i układamy w żaroodpornym naczyniu. Sałatkę polewamy winem.

Aby zrobić zabaglione, ucieramy żółtka z cukrem w żaroodpornej misce. Dodajemy wino i jeszcze chwilę ucieramy. Stawiamy miskę na garnku z gorącą (niewrzącą) wodą, ciągle ubijając, aż zabaglione będzie gęste i kremowe.

Polewamy owoce gorącym sosem i wstawiamy do piekarnika pod gorący grill na 10 minut.

Serwujemy gorące z lodami waniliowymi.



Fasola

2 komentarze:

  1. bardzo smakowity deser!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
    http://myszkagotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieki, juz zagladam do Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń