Pomysł na ten tort powstał po francuskich
wakacjach. W jakiś w końcu sposób trzeba było wykorzystać przywiezione skarby.
Jest delikatny, w kremowej konsystencji przypomina tiramisu, ale nade wszystko wyróżnia
go Kasztanowy posmak.
Składniki
4 jajka
130 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
33 g mąki ziemniaczanej
80 ml likieru kasztanowego*
750 g serka mascarpone
150 ml śmietany kremówki
100 g masy kasztanowej*
100 g drobnego cukru waniliowego
100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o
dużych oczkach
Cynamon
Ciasto biszkoptowe:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać
cukier i po kolei żółtka, nadal ubijając. Na koniec dodać obie mąki (wymieszać łyżką
lub mikserem na najwolniejszych obrotach).
Ciasto wyłożyć na okrągłą blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia tylko na dnie. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40
minut.
Ciasto całkowicie wystudzić i przekroić na 3 części.
(Specjaliści na pewno wiedzą jak to zrobić aby było równo).
Masa kasztanowa:
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania
dodając cukier waniliowy. Dodać serek mascarpone i masę kasztanowa - wymieszać.
Masa jest wystarczająco słodka, więc można pominąć cukier lub dodać mniej.
Pierwszą cześć biszkoptu wyłożyć na talerz tortowy,
na którym tort bedzie serwowany, nasączyć kawa i likierem, wyłożyć cześć masy, posypać tartą czekolada. Nałożyć kolejny biszkopt
budując tortową piramidkę, masy powinno wystarczyć na wierzch i boki tortu. Uformować
serduszko z cynamonu. Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin.
*Likier Kasztanowy (Liqueur de Chataigne), nie
mam pewności czy da sie go kupić gdzieś poza Francja, ale można zastąpić amretto
lub innym podobnym likierem
*Masa Kasztanowa (Creme de Marrons de L’Ardeche,
Clement Faugier) – Valvona & Crolla oraz w sklepie z
żywnością organiczna.
Likier Kasztanowy |
Masa Kasztanowa |
Smacznego
Pietrasia
wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDoprawdy wyjątkowe ciasto... :)
OdpowiedzUsuńJa również jestem zagorzałą fanką wszystkiego co jest słodkie. W szczególności uwielbiam najróżniejsze wypieki i desery. Największym sukcesem było upieczenie ciasta czekoladowego https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ które oczywiście bardzo przypadło do gustu całej mojej rodzinie. Jestem przekonana, iż główny składnik czyli czekolada jest w tym cieście najważniejsza.
OdpowiedzUsuń22 yr old Accountant III Winonah Brosh, hailing from Bow Island enjoys watching movies like Where Danger Lives and Flower arranging. Took a trip to Kathmandu Valley and drives a Alfa Romeo 8C 2900B Pinin Farina Cabriolet. znajdz to
OdpowiedzUsuń