niedziela, 3 marca 2013

Tort z Panem Kasztanem




Pomysł na ten tort powstał po francuskich wakacjach. W jakiś w końcu sposób trzeba było wykorzystać przywiezione skarby. Jest delikatny, w kremowej konsystencji przypomina tiramisu, ale nade wszystko wyróżnia go Kasztanowy posmak.



Składniki 

4 jajka
130 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
33 g mąki ziemniaczanej
150 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej)
80 ml likieru kasztanowego*
750 g serka mascarpone
150 ml śmietany kremówki
100 g masy kasztanowej*
100 g drobnego cukru waniliowego
100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach
Cynamon

Ciasto biszkoptowe:

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i po kolei żółtka, nadal ubijając. Na koniec dodać obie mąki (wymieszać łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach).
Ciasto wyłożyć na okrągłą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tylko na dnie. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut.
Ciasto całkowicie wystudzić i przekroić na 3 części. (Specjaliści na pewno wiedzą jak to zrobić aby było równo).

Masa kasztanowa:

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier waniliowy. Dodać serek mascarpone i masę kasztanowa - wymieszać. Masa jest wystarczająco słodka, więc można pominąć cukier lub dodać mniej.


Pierwszą cześć biszkoptu wyłożyć na talerz tortowy, na którym tort bedzie serwowany, nasączyć kawa i likierem, wyłożyć cześć masy, posypać tartą czekolada. Nałożyć kolejny biszkopt budując tortową piramidkę, masy powinno wystarczyć na wierzch i boki tortu. Uformować serduszko z cynamonu. Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin.

*Likier Kasztanowy (Liqueur de Chataigne), nie mam pewności czy da sie go kupić gdzieś poza Francja, ale można zastąpić amretto lub innym podobnym likierem

*Masa Kasztanowa (Creme de Marrons de L’Ardeche, Clement Faugier) – Valvona & Crolla oraz w sklepie z żywnością organiczna.

Likier Kasztanowy
Masa Kasztanowa

Smacznego
Pietrasia

2 komentarze: