Nie wiem, w jakim stopniu są
one atrakcyjniejsze od pizzy, ale w moim domu zostały pokochane. Wystarczy ze
powiem; ‘a może byśmy zjedli, …(co nie do końca jest takie mądre, bo skazuje
mnie na 2 godziny kuchni) i wszyscy krzyczą: prosimy, pozmywamy!.
Mozna by je porównywać do calzone, ale bardziej
są chyba pizzowymi zawijasami. Baza jest dokładnie taka sama jak na pizze
(przepis tutaj). Z jednego placka pizzowego zrobimy 4 ruloniki, więc trzeba dokładnie
przemyśleś ilość ciasta i składników, gdyż jak się okazuje zjada się ich więcej
niż można pomieścić w brzuchu.
Należy przygotować:
Ciasto na pizze:
oraz:
Ser mozzarella / lub żółty
potarty
Sos pomidorowy
Pieczarki
Oliwki
Szynka
Salami
Ser camembert / gorgonzola
Brokuły
Pieczarki kroimy w cienkie
paseczki, pozostałe składniki w kostkę, brokuły powinny być wcześniej
ugotowane, ostudzone i tez pokrojone.
Ciasto rozwałkowujemy i
dzielimy na 4 części tworząc 4 trójkąty, najlepiej kółkiem do krojenia pizzy.
Na każda cześć nakładamy łyżeczkę sosu pomidorowego, łyżkę sera i wybrany składnik.
Zawijamy, tak jakbyśmy zawijali rogaliki, dobrze uszczelniając boki, delikatnie
przenosimy na wcześniej rozgrzana blachę. Pieczemy do zbrązowienia w temp 220st.
No to jak? Gryza?
No to jak? Gryza?
Smacznego
Pietrasia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz