sobota, 5 października 2013

Jakby calzone




Nie wiem, w jakim stopniu są one atrakcyjniejsze od pizzy, ale w moim domu zostały pokochane. Wystarczy ze powiem; ‘a może byśmy zjedli, …(co nie do końca jest takie mądre, bo skazuje mnie na 2 godziny kuchni) i wszyscy krzyczą: prosimy, pozmywamy!. 

Mozna by je porównywać do calzone, ale bardziej są chyba pizzowymi zawijasami. Baza jest dokładnie taka sama jak na pizze (przepis tutaj). Z jednego placka pizzowego zrobimy 4 ruloniki, więc trzeba dokładnie przemyśleś ilość ciasta i składników, gdyż jak się okazuje zjada się ich więcej niż można pomieścić w brzuchu.

Należy przygotować:

Ciasto na pizze:


oraz:

Ser mozzarella / lub żółty potarty
Sos pomidorowy
Pieczarki
Oliwki
Szynka
Salami
Ser camembert / gorgonzola
Brokuły

Pieczarki kroimy w cienkie paseczki, pozostałe składniki w kostkę, brokuły powinny być wcześniej ugotowane, ostudzone i tez pokrojone.



Ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na 4 części tworząc 4 trójkąty, najlepiej kółkiem do krojenia pizzy. Na każda cześć nakładamy łyżeczkę sosu pomidorowego, łyżkę sera i wybrany składnik. Zawijamy, tak jakbyśmy zawijali rogaliki, dobrze uszczelniając boki, delikatnie przenosimy na wcześniej rozgrzana blachę. Pieczemy do zbrązowienia w temp 220st.

No to jak? Gryza?
 



Smacznego

Pietrasia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz