Kakaowe rurki z ricottą i czekoladą są tradycyjnym smakołykiem z Sycylii.
Przepis podpatrzony w moim ulubionym programie kulinarnym David Rocco's Dolce Vita.
Dzisiaj po raz pierwszy zmierzyłam się z przepisem. Nie obyło się bez przygód i kilku koślawców i grubasów ale w końcu udało mi się stworzyć cannoli prawie jak te oryginalne :)
Rurki:
455g mąki pszennej
2 łyżki kakao
szczypta soli
2 łyżki margaryny
60ml wody
120ml białego wina
oliwa z oliwek do smażenia
metalowe rurki/ foremki (mi wystarczyły 3)
Nadzienie:
680g sera ricotta
230g cukru
tabliczka mocnej, gorzkiej czekolady
kandyzowane wisienki i cukier puder do dekoracji
Mąkę, kakao i sól wymieszać razem i dodać margarynę i równo rozprowadzić.
Dolać wodę i wino i wyrobić do uzyskania gładkiego, zwartego ciasta.
Ciasto uformować w kulkę, owinąć folią i zostawić na godzinę w temperaturze pokojowej.
Po godzinie rozwałkować cieniutko i wyciąć krążki o średnicy ok 12cm (na długość foremki).
Oliwę rozgrzać do bardzo wysokiej temperatury, foremki owinąć ciastem i zalepić (krawędź można posmarować wodą dla lepszego zlepienia) i smażyć w głębokim tłuszczu po ok 3 sztuki na raz aż będą chrupiące.
Wyjąć, odsączyć oliwę i wystudzić.
Kiedy wszystkie rurki są już gotowe i wystudzone, przygotowujemy nadzienie.
Ricottę ubić z cukrem, dodać startą czekoladę i wymieszać.
Nabić rurki powstała masą używając torby foliowej lub czymkolwiek co mamy pod ręką. Nabijamy od środka do końca z obu stron. Gotowe posypać cukrem pudrem i udekorować wisienka.
Serwować schłodzone, najlepiej w parze z włoskim espresso lub macchiato :)
Fasola
Cocoa tubes
stuffed with some ricotta cheese and chocolate are a traditional Sicilian
dessert.
Today I’ve tried
to make cannoli for the first time. I didn’t avoid a couple of clumsy looking,
too thick and strangely shaped monsters but eventually I’ve managed to make several
tubes of cannoli looking almost like the proper Sicilian ones J
Tubes:
455g plain
flour
2
tablespoons of cocoa powder
A pinch of
salt
2
tablespoons of margarine
60ml of
water
120ml of white
wine
Olive oil
for frying
A set of
metal cannoli tubes (3 should be enough)
Filling:
680g of
ricotta cheese
230g of
sugar
A bar of
strong, dark chocolate
Candied cherries
and some icing sugar for serving
Mix together
flour, cocoa powder and salt. Then add the margarine, water, wine and mix
thoroughly until you get smooth and compact dough. Form a ball, cover with
plastic wrap and leave in a room temperature for an hour.
After an
hour, roll out the dough until quite thin and cut out 5 inch wide circles. Heat
up the olive oil in the pan until really hot, wrap the circles on the tubes (put
some water on the edges for easier sealing) and fry in the oil max 3 cannoli at
a time until they are golden and crisp.
Drain with
a paper towel, cool and remove the metal tubes.
Once the
tubes are ready and cool, it’s time to prepare the filling.
Whip up
ricotta and sugar until creamy, add grated chocolate and mix well.
Stuff the
tubes using the piping bags starting at the middle of the shell and moving to
the end. For serving, decorate the cannoli with candied cherries and dust with icing
sugar.
Cannoli
taste best served with a cup of Italian espresso or macchiato J
Pięknie wyglądają i podoba mi "najlepiej w parze z espresso lub macchiato" ;)
OdpowiedzUsuńSuper! Zapachniało mi kawą!
OdpowiedzUsuń