niedziela, 22 lipca 2012

Cannoli Siciliani (English version below)


Kakaowe rurki z ricottą i czekoladą są tradycyjnym smakołykiem z Sycylii.

Przepis podpatrzony w moim ulubionym programie kulinarnym David Rocco's Dolce Vita.

Dzisiaj po raz pierwszy zmierzyłam się z przepisem. Nie obyło się bez przygód i kilku koślawców i grubasów ale w końcu udało mi się stworzyć cannoli prawie jak te oryginalne :)

Rurki:

455g mąki pszennej
2 łyżki kakao
szczypta soli
2 łyżki margaryny
60ml wody
120ml białego wina


oliwa z oliwek do smażenia
metalowe rurki/ foremki (mi wystarczyły 3)

Nadzienie:

680g sera ricotta
230g cukru
tabliczka mocnej, gorzkiej czekolady
kandyzowane wisienki i cukier puder do dekoracji

Mąkę, kakao i sól wymieszać razem i dodać margarynę i równo rozprowadzić.
Dolać wodę i wino i wyrobić do uzyskania gładkiego, zwartego ciasta.
Ciasto uformować w kulkę, owinąć folią i zostawić na godzinę w temperaturze pokojowej.

Po godzinie rozwałkować cieniutko i wyciąć krążki o średnicy ok 12cm (na długość foremki).
Oliwę rozgrzać do bardzo wysokiej temperatury, foremki owinąć ciastem i zalepić (krawędź można posmarować wodą dla lepszego zlepienia) i smażyć w głębokim tłuszczu po ok 3 sztuki na raz aż będą chrupiące.
Wyjąć, odsączyć oliwę i wystudzić.

Kiedy wszystkie rurki są już gotowe i wystudzone, przygotowujemy nadzienie.


Ricottę ubić z cukrem, dodać startą czekoladę i wymieszać.
Nabić rurki powstała masą używając torby foliowej lub czymkolwiek co mamy pod ręką. Nabijamy od środka do końca z obu stron. Gotowe posypać cukrem pudrem i udekorować wisienka.


Serwować schłodzone, najlepiej w parze z włoskim espresso lub macchiato :)


Fasola
Cocoa tubes stuffed with some ricotta cheese and chocolate are a traditional Sicilian dessert.

The recipe comes from one of my favourite culinary series David Rocco's Dolce Vita.

Today I’ve tried to make cannoli for the first time. I didn’t avoid a couple of clumsy looking, too thick and strangely shaped monsters but eventually I’ve managed to make several tubes of cannoli looking almost like the proper Sicilian ones J

Tubes:

455g plain flour
2 tablespoons of cocoa powder
A pinch of salt
2 tablespoons of margarine
60ml of water
120ml of white wine

Olive oil for frying
A set of metal cannoli tubes (3 should be enough)

Filling:

680g of ricotta cheese
230g of sugar
A bar of strong, dark chocolate
Candied cherries and some icing sugar for serving

Mix together flour, cocoa powder and salt. Then add the margarine, water, wine and mix thoroughly until you get smooth and compact dough. Form a ball, cover with plastic wrap and leave in a room temperature for an hour.

After an hour, roll out the dough until quite thin and cut out 5 inch wide circles. Heat up the olive oil in the pan until really hot, wrap the circles on the tubes (put some water on the edges for easier sealing) and fry in the oil max 3 cannoli at a time until they are golden and crisp.
Drain with a paper towel, cool and remove the metal tubes.

Once the tubes are ready and cool, it’s time to prepare the filling.
Whip up ricotta and sugar until creamy, add grated chocolate and mix well.
Stuff the tubes using the piping bags starting at the middle of the shell and moving to the end. For serving, decorate the cannoli with candied cherries and dust with icing sugar.

Cannoli taste best served with a cup of Italian espresso or macchiato J


2 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają i podoba mi "najlepiej w parze z espresso lub macchiato" ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Zapachniało mi kawą!

    OdpowiedzUsuń