niedziela, 1 lipca 2012

Meze: Kwiaty cukinii nadziewane ryżem i ziołami

Kolokythoanthoi (Κολοκυθοανθοι) 

Nadziewane kwiaty cukinii to tradycyjna przekąska kuchni greckiej. Najczesciej nadziewane sa ryzem, jak w przepisie lub fetą i zapiekane w pomidorach. Kwiaty cukinii są dla Greków alternatywą dla liści winogron, które są podobnie nadziewane (zwane dolmades) i bardzo przypominają polskie gołąbki.
Zapiekane kwiaty maja lekko slodki posmak i pomimo pieczenia zachowują soczystość.


Składniki


Szklanka białego ryżu
Ok. 20 kwiatów cukinii
4 dojrzałe pomidory
Duża garść świeżej mięty
Duża garść natki pietruszki
Sol i pieprz
Oliwa z oliwek extra virgin
1 cebula
ząbki czosnku
Ser feta (opcjonalnie)




Z kwiatków usuwamy słupek i oczyszczamy. Jeśli są bardzo zamknięte, można je włożyć na trochę do wody i powinny się rozwinąćRyż gotujemy i doprawiamy sola i pieprzem. Posiekana cebule i czosnek podsmażamy parę minut na oliwie i dodajemy do ryżu. Pomidory rozgniatamy, zioła siekamy i wszystko mieszamy razem.
Nakładamy farsz do osuszonych kwiatków i zawijamy końce. Wypchane kolokythoanthoi układamy w naoliwionym naczyniu żaroodpornym i skrapiamy oliwą. Opcjonalnie można posypać pokruszona fetą.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut,  kwiatki lekko się zarumienią.

Serwujemy natychmiast, najlepiej w parze z Tzatzikami


Niestety świeże kwiaty cukinii nie łatwo jest kupić w naszych stronach. Ja moje przywiozłam z Werony i bardzo żałuje, że nie mogę ich znaleźć u siebie, bo były pycha. Cóż... pozostaje mi zarezerwować miejsce w walizce i czekać do kolejnych wakacji…

Fasola

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz