Nadziewane kwiaty cukinii to tradycyjna przekąska kuchni
greckiej. Najczesciej nadziewane sa ryzem, jak w przepisie lub fetą i zapiekane
w pomidorach. Kwiaty cukinii są dla Greków alternatywą dla liści winogron, które są
podobnie nadziewane (zwane dolmades) i bardzo przypominają polskie gołąbki.
Zapiekane kwiaty maja lekko slodki posmak i pomimo pieczenia
zachowują soczystość.
Składniki
Szklanka białego ryżu
Ok. 20 kwiatów cukinii
4 dojrzałe pomidory
Duża garść świeżej mięty
Duża garść natki pietruszki
Sol i pieprz
Oliwa z oliwek extra virgin
1 cebula
2 ząbki czosnku
Ser feta (opcjonalnie)
Z kwiatków usuwamy słupek i oczyszczamy. Jeśli są bardzo zamknięte, można je włożyć na trochę do wody i powinny się rozwinąć. Ryż gotujemy i doprawiamy sola i pieprzem. Posiekana cebule i czosnek podsmażamy parę minut na oliwie i dodajemy do ryżu. Pomidory rozgniatamy, zioła siekamy i wszystko mieszamy razem.
Nakładamy farsz do osuszonych kwiatków i zawijamy końce.
Wypchane kolokythoanthoi układamy w naoliwionym naczyniu żaroodpornym i
skrapiamy oliwą. Opcjonalnie można posypać pokruszona fetą.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut, aż kwiatki lekko się zarumienią.
Serwujemy natychmiast, najlepiej w parze z Tzatzikami.
Niestety świeże kwiaty cukinii nie łatwo jest kupić w naszych
stronach. Ja moje przywiozłam z Werony i bardzo żałuje, że nie mogę ich znaleźć u siebie, bo były pycha. Cóż... pozostaje mi zarezerwować miejsce w walizce i czekać
do kolejnych wakacji…
Fasola
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz