niedziela, 1 lipca 2012

Ricciarelli toskańskie ciasteczka

Ricciarelli to migdałowe ciasteczka pochodzące ze Sieny w Toskanii. 
Właśnie te ciastka jako pierwsze"odtworzyłam"po powrocie z Włoch. Są słodkie, kruche na zewnątrz i lekko ciągnące w środku, zrobione ze zmielonych migdałów, białek i cukru. Niektóre przepisy podają dodanie wanilii lub skórki cytrynowej lub pomarańczowej albo proszku do pieczenia. Wypróbowalam 3 przepisy i oto ten, który według mnie najwierniej oddaje smak ciasteczek, które zajadałam w Toskanii.



220 gram mielonych migdałów*
200 gram cukru pudru + dodatkowo 100 gram
2 białka
wanilia, skórka lub sok z cytryny

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać sok lub skórke cytrynową, wanilię, 200 gram cukru pudru i zmielone migdały. Wymieszać łyżką do dokładnego połączenia składników. Ciasto przełożycć do czystej miseczki, przykryć dokładnie folią i wstawić na noc do lodówki ( lub minimum na 4 godziny).  Resztę cukru pudru rozsypać na stolnicy, podsypując cukrem z ciasta uformować wałeczek, pokroić około 2 cm kawałeczki i formować owalne ciasteczka pokrywając je dokładnie wartstwą cukru pudru. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 15-18 min w temperaturze 160-170st. Mniejszym ciasteczkom wystarczy okolo 14 min.
Najlepsze na drugi, trzeci dzień. Polecam z espresso lub macchiato :)

* można użyć mąki z migdałów lub mielonych migdałów. Mąka migdałowa często powstaje przez mielenie migdałów na zimno i jest odtłuszczona w jakimś procencie. Dużo lżejsza niż mielone migdały

* korzystałam z nastepujących stron Piatti Toskani & Juls' Kitchen

Moje Ricciarelli


4 komentarze: