niedziela, 29 lipca 2012

Jajeczna zapiekanka z cukinią i wędzonym serem scamorza



Wędzona scamorza (scamorza affumicata)  jest bardzo popularnym serem we Włoszech. Produkowana jest z mieszanki mleka owczego i krowiego i smakiem przypomina trochę polskiego oscypka. Najlepiej smakuje stopiona, wykorzystywana jest wiec w zapiekankach, na pizzy, w calzone i przy zapiekaniu warzyw.


Mój ulubiony przepis z wykorzystaniem scamorzy znalazłam na włoskim blogu kulinarnym http://atuttacucina.blogspot.co.uk/

Składniki:

200g cebuli
300g gram cukinii
4 duże jaja
100g sera scamorza (opcjonalnie oscypek)
Sol
Oliwa z oliwek

Cebule kroimy w kostkę, cukinie w plasterki i podsmażamy na oliwie przez ok 8 minut. Jaja roztrzepujemy, a ser kroimy w drobna kostkę. 
Cebule i cukinie układamy w żaroodpornym naczyniu, solimy i zalewamy jajkami. Na koniec posypujemy serem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st C na 10 minut. Serwujemy gorące.


Fasola

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz