Wędzona scamorza
(scamorza affumicata) jest bardzo
popularnym serem we Włoszech. Produkowana jest z mieszanki mleka owczego i
krowiego i smakiem przypomina trochę polskiego oscypka. Najlepiej smakuje
stopiona, wykorzystywana jest wiec w zapiekankach, na pizzy, w calzone i przy
zapiekaniu warzyw.
Mój ulubiony przepis z
wykorzystaniem scamorzy znalazłam na włoskim blogu kulinarnym http://atuttacucina.blogspot.co.uk/
200g cebuli
300g gram cukinii
4 duże jaja
100g sera scamorza
(opcjonalnie oscypek)
Sol
Oliwa z oliwek
Cebule kroimy w kostkę,
cukinie w plasterki i podsmażamy na oliwie przez ok 8 minut. Jaja
roztrzepujemy, a ser kroimy w drobna kostkę.
Cebule i cukinie układamy w
żaroodpornym naczyniu, solimy i zalewamy jajkami. Na koniec posypujemy serem.
Wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 200st C na 10 minut. Serwujemy gorące.
Fasola
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz