Toskania jest jednym z najlepszych miejsc we Włoszech dla kulinarnych odkryć i poszukiwań. Kuchnia Toskańska jest prosta i naturalna i pyszna. Składnikami kuchni toskańskiej są głownie oliwy najlepszego gatunku, pomidory ciepłe od słońca, oliwki, karczochy, szparagi, świeże grzyby jak również rodzime wyjątkowe gatunki mięs np wołowina pochodząca z bydła rasy Chianina.
Nie mogę nie wspomnieć o chlebie, który jest podawany do każdego posiłku :) oraz o serach np pecorino. Pecorino jest produkowany głownie w Sardynii, jak również w regionie Lazio i w Toskańskim regionie Grosseto.
No i oczywiście makarony domowego wyrobu jak np Pici. Makaron typowy dla prowincji Siena, przypominający spaghetti lecz jest grubszy i robiony tylko z wody i mąki.
Typowe toskańskie dolci to Panforte, Cavalluci, Ricciarelli.
Panforte to sięgający 13 wieku włoski deser, zwany inaczej chlebkiem z owocami lub ciastem owocowym. Składnikami bowiem są suszone owoce, orzechy, miód oraz mąka i przyprawy.