Wędzona scamorza
(scamorza affumicata) jest bardzo
popularnym serem we Włoszech. Produkowana jest z mieszanki mleka owczego i
krowiego i smakiem przypomina trochę polskiego oscypka. Najlepiej smakuje
stopiona, wykorzystywana jest wiec w zapiekankach, na pizzy, w calzone i przy
zapiekaniu warzyw.
niedziela, 29 lipca 2012
czwartek, 26 lipca 2012
Garnuszek rozmaitosci - pomysł na przekąskę
Składniki na jedna
porcje:
Kawałek sera feta
Jajko
Śmietana lub grecki
jogurt
Kawałek wędzonego łososia
Czubata łyżka startego
sera – parmezan, pecorino lub żółty
Na dnie małego garnuszka
glinianego układamy warstwę fety.
Wbijamy jajo i łyżeczką nakładamy śmietanę tylko na białko.
Łososia rozdrabniamy na małe kawałeczki i układamy na wierzchu byle jak i posypujemy serem.
Garnuszek wkładamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy
wrzątek na ¾ wysokości i wszystko wędruje do piekarnika nagrzanego do 200
stopni.
Fasola
środa, 25 lipca 2012
Rekin Słoneczny
Ubrani w śmierdzące kombinezony zostajemy zapakowani do wielkiego
pontonu z miękkimi siedzeniami – z tak miękkimi, ze aż szkoda na nich siadać..
Szybko sie jednak okazuje ze to prawdziwe amortyzatorki dla naszych pupek…
łódka płynie z prędkością chyba 100 km/h. Czuje jak skóra z twarzy rozciąga sie
w kierunku tylu głowy a rzęsy sie rozwiewają. No i sól jest wszędzie…
wtorek, 24 lipca 2012
Prawie jak w Caffe Greco
Caffe Greco to znana i najstarsza kawiarnia w Rzymie na ulicy Via dei Condotti. Otwarta w 1760 roku. Kiedyś bywali tam miedzy innymi Hans Christian Andersen, Ibsen, Bayron, Goethe...
Kawa jest niebiańska. Mocna i gorąca, taka jak kawa powinna być. Do filiżanki kawy podawano maleńki cukiereczek, który okazał się ziarenkiem kawy zatopionym w czekoladzie :) Zamówilismy również ciasto pistacjowe przełożone masą ( prawdopodobnie z serka riccotta lub mascarpone). Nie dostałam przepisu, nie śmiałam pytać...ale ciasto i tak pojawiło się na naszym szkockim stole. Z dodatkiem malin na wierzchu i masą z mascarpone. Nastepnym razem wypróbuję z ricottą...:)
niedziela, 22 lipca 2012
Cannoli Siciliani (English version below)
Kakaowe rurki z ricottą i czekoladą są tradycyjnym smakołykiem z Sycylii.
Przepis podpatrzony w moim ulubionym programie kulinarnym David Rocco's Dolce Vita.
Dzisiaj po raz pierwszy zmierzyłam się z przepisem. Nie obyło się bez przygód i kilku koślawców i grubasów ale w końcu udało mi się stworzyć cannoli prawie jak te oryginalne :)
Rurki:
455g mąki pszennej
2 łyżki kakao
szczypta soli
2 łyżki margaryny
60ml wody
120ml białego wina
sobota, 7 lipca 2012
Grillowane trójkąciki z polenty w sosie grzybowym z kurczakiem
2 piersi z kurczaka
grzyby leśne świeże lub suszone
śmietana
¼ szklanki mleka
Trójkąciki:
Zagotować wodę, dodać polentę i następnie mleko. Gotować na bardzo małym
ogniu – ciągle mieszając – aż zgęstnieje – ok. 20 min.
Przełożyć na talerz i zostawić do ostygnięcia. Pokroić w trójkąciki i każdy
trójkącik grillować chwilę.
niedziela, 1 lipca 2012
Meze: Kwiaty cukinii nadziewane ryżem i ziołami
Kolokythoanthoi (Κολοκυθοανθοι)
Nadziewane kwiaty cukinii to tradycyjna przekąska kuchni
greckiej. Najczesciej nadziewane sa ryzem, jak w przepisie lub fetą i zapiekane
w pomidorach. Kwiaty cukinii są dla Greków alternatywą dla liści winogron, które są
podobnie nadziewane (zwane dolmades) i bardzo przypominają polskie gołąbki.
Zapiekane kwiaty maja lekko slodki posmak i pomimo pieczenia
zachowują soczystość.
Ricciarelli toskańskie ciasteczka
Ricciarelli to migdałowe ciasteczka pochodzące ze Sieny w Toskanii.
Właśnie te ciastka jako pierwsze"odtworzyłam"po powrocie z Włoch. Są słodkie, kruche na zewnątrz i lekko ciągnące w środku, zrobione ze zmielonych migdałów, białek i cukru. Niektóre przepisy podają dodanie wanilii lub skórki cytrynowej lub pomarańczowej albo proszku do pieczenia. Wypróbowalam 3 przepisy i oto ten, który według mnie najwierniej oddaje smak ciasteczek, które zajadałam w Toskanii.
Właśnie te ciastka jako pierwsze"odtworzyłam"po powrocie z Włoch. Są słodkie, kruche na zewnątrz i lekko ciągnące w środku, zrobione ze zmielonych migdałów, białek i cukru. Niektóre przepisy podają dodanie wanilii lub skórki cytrynowej lub pomarańczowej albo proszku do pieczenia. Wypróbowalam 3 przepisy i oto ten, który według mnie najwierniej oddaje smak ciasteczek, które zajadałam w Toskanii.
Subskrybuj:
Posty (Atom)