Czasem mam zwykłą ochotę na coś słodkiego, co nie jest zwyczajną słodyczką
– w sensie ciastem, ciastkiem, cukierkiem czy czekoladą. Coś, co można
bez wyrzutów sumienia zjeść tuż przed spaniem. W kuchni była tylko jedna pomarańcza.
Mogłam ja zjeść - po prostu – albo... zamienić w deserowe smoothie i łyżeczka
szorować, bo brzegach szklanki aż do ostatniego owocowego kawałka oblizując
sie przy tym jakby to były najpyszniejsze lody na świecie...
niedziela, 24 marca 2013
wtorek, 19 marca 2013
Włoski Deser Owocowy
Grillowane owoce z sosem zabaglione to pyszny, lekki, włoski deser, który przypomina o lecie kiedy za oknem cały czas plucha, a wiosna jakoś nie chce nadejść.
Sałatka owocowa, polana jest sosem zabaglione, który jest jednym z najpopularniejszych włoskich deserów, zaraz po lodach :) Serwowany jest jako sos lub napój i przypomina trochę kogel mogel.
niedziela, 17 marca 2013
Ekspresowa Sałatka Warstwowa
Kiedy nie ma czasu, albo ochoty na krojenie, ta super szybka sałatka jest idealnym rozwiązaniem. W zaledwie 15 minut można wyczarować pyszną, kolorową przekąskę.
środa, 13 marca 2013
Szafka
Niestety szafeczka nie pochodzi
ze stodolnianej kolekcji mojej babci. Kupiłam
ja w małym antycznym sklepie za bardzo niewygórowana cenę i od razu poukładałam
na niej moje filiżanki:) Najprawdopodobniej była kiedyś przechowalnią kosmetyków.
Miała mnóstwo odcisków od okrągłych pojemników, zepsuty zamek, no i wstrętne
lusterka.
W związku z tym ze nie jestem ani
malarzem, ani nikim z okołorzemieśliniczych zawodów, musiałam najpierw sporo poczytać o przygotowaniu drewna do malowania.
wtorek, 5 marca 2013
Meze: Paczuszki z ciasta filo z fetą i szpinakiem
Dzisiaj kolejna grecka przekąska, Spanakopita, czyli dosłownie ‘ciasto ze szpinakiem’. Tak jak w przypadku innych meze, może być serwowana jako przystawka, przekąska lub główne danie. Równie dobrze smakuje na zimno jak i na ciepło, wiec idealnie nadaje się na śniadanie czy lunch do pracy.
niedziela, 3 marca 2013
Tort z Panem Kasztanem
Pomysł na ten tort powstał po francuskich
wakacjach. W jakiś w końcu sposób trzeba było wykorzystać przywiezione skarby.
Jest delikatny, w kremowej konsystencji przypomina tiramisu, ale nade wszystko wyróżnia
go Kasztanowy posmak.
Subskrybuj:
Posty (Atom)