Portugalska zupa z kapustą, ziemniakami i chorizo.
Z wakacji wróciłam dopiero parę dni temu, a już tęsknię za pysznym portugalskim jedzeniem. Jedną z potraw, którą miałam okazję spróbować jest Caldo Verde, czyli Zielona Zupa.Tak jak większość śródziemnomorskich dań, zupa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, nie zawiera wyszukanych składników, ani nadmiaru przypraw. W prostocie siła! :)
Serwowana jest zazwyczaj jako starter lub w towarzystwie kanapki. Można ją kupić w niemalże każdej restauracji z tradycyjnym portugalskim jedzeniem, a nawet w barach z fast foodem.
czwartek, 29 sierpnia 2013
środa, 28 sierpnia 2013
Rifugio Pedrotti & Tosa – Dolomiti di Brenta
Wycieczka z psem
Tym razem nasze
plany wycieczkowe bardzo jasno ograniczone zostały przez psie łapy. Mimo ze łapy
te radzą sobie znakomicie na małych półkach skalnych, stromych zejściach i rzecznych
przeprawach, byłoby dla nich zbyt trudno ubrać się w uprząż i przedreptać via
ferratą* Wybraliśmy się wiec tam gdzie można wspiąć się wysoko ścieżka i
zobaczyć jak najwięcej. Udało się prawie znakomicie.
niedziela, 11 sierpnia 2013
Foodies Festival
czwartek, 8 sierpnia 2013
Tapas z ciasta francuskiego, fety, cukinii i suszonych pomidorów
Soczyste talarki z
ciasta francuskiego z cukinią, kozim serem i suszonymi pomidorami to
mój kolejny ulubiony tapas. Na przepis natknęłam się
parę miesięcy temu w książce z tapasowymi pomysłami.
Talarki są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu
i nadają się na przystawkę,
jako zastępstwo kanapek na imprezie, czy po prostu przekąskę.
czwartek, 1 sierpnia 2013
Krzesło
O krześle miało już być dawno, ale się nie udało :) a krzesło powstało równolegle ze stolikiem, bo jakby wyglądał stolik
bez krzesła? :) A jest ono
niebylejakie, bo z Republiki Czechosłowackiej - pomarańczowe z czarnym skórzanym
siedziskiem. Ciekawe jak tu przywędrowało..?
Subskrybuj:
Posty (Atom)