Przedstawiam deser, który wierze, że musiał
zostać wymyślony dla Sportowców kochających słodycze albo dla tych, co kochają słodycze
i chcą zostać sportowcami.
Jest lekki, pyszny, puszysty i zawiera tak
olbrzymią ilość białka, że chemiczne odżywki kurczą się z zazdrości. Do tego
jest szybki w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia, pięknie sie prezentuje i
mozna go kolorować na wiele sposobów. Poniżej podaje proporcje na blaszkę ok
25cm x 25cm - choć rozmiar blaszki nie ma większego znaczenia – mniejsza
= wyższe mleczko i trudniej włożyć do buzi – większa = niższe mleczko, ale
znika równie prędko.
wtorek, 25 czerwca 2013
czwartek, 20 czerwca 2013
Tapas: Smażone chorizo z ziołami
Chorizo przywiezione z ostatnich wakacji cierpliwie czekało w lodówce, aż odpowiednio mocno zatęsknię za Hiszpanią, Wczoraj się doczekało i spisało się na medal. Tapas wyszedł pierwsza klasa!
wtorek, 11 czerwca 2013
Pomarańczowo-czekoladowe ciasteczka
Do
naszego wypiekowego zbioru dołącza dzisiaj przepis na pyszne i orzeźwiające ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe. Są lekkie i nie za słodkie, więc nawet
zjedzenie całego stosu, to nie za duży grzeszek :)
sobota, 8 czerwca 2013
Picos de Europa - Bulnes
Picos de Europa to niezwykła mozaika strzelistych
wapiennych skał, głębokich, wąskich jak talia osy wąwozów i soczyście zielonych
pastwisk. Park narodowy Picos w paśmie Gór Kantabryjskich zajmuje 65 tys. ha. Jest największym parkiem Hiszpanii. Góry
dzielą się na trzy masywy: El Corion, Los Urrieles i Andara
Andara – najniższy, wschodni masyw
ograniczony rzekami Deva i Duja. Jego najwyższym szczytem jest Morra de
Lechugales (2441 m)
Uriello – centralna część pasma Picos de
Europa, leżąca pomiędzy rzekami Duja i Cares z charakterystyczną ścianą Naranjo
de Bulnes i najwyższym szczytem Torre de Cerredo (2648 m.)
Cornión – zachodnia część. Najwyższym
szczytem w tym masywie jest Pena Santa (2596 m). Jest to
najcenniejszy przyrodniczo masyw gór Picos de Europa.
Subskrybuj:
Posty (Atom)