Każdy potrzebuje domu, maszyna do szycia tez. I skoro nie raz przybijałam juz gwoździe, taka mała skrzynka nie powinna być problemem. Otóż nie była, ale pracy przy niej było sporo. Do budowy wykorzystałam deski z palet a konstrukcje dopatrzyłam od starej skrzyni na narzędzia, którą kiedyś znalazłam na francuskim targu staroci.
środa, 30 października 2013
Skrzynia (na maszynę do szycia)
Każdy potrzebuje domu, maszyna do szycia tez. I skoro nie raz przybijałam juz gwoździe, taka mała skrzynka nie powinna być problemem. Otóż nie była, ale pracy przy niej było sporo. Do budowy wykorzystałam deski z palet a konstrukcje dopatrzyłam od starej skrzyni na narzędzia, którą kiedyś znalazłam na francuskim targu staroci.
wtorek, 22 października 2013
Meze: Greckie Dolmades
Dolmades |
Ku mojej wielkiej radości, w końcu udało mi się wytropić w Edynburgu sklepik, w którym można kupić niemalże wszystko, co potrzebne do śródziemnomorskich potraw. Najbardziej ucieszyły mnie liście winogron, które dotychczas do zdobycia były jedynie na wakacjach. Właśnie z takich liści robi się moje ukochane greckie dolmades. MNIAM!!!
Dolmades (ντολμάδες) to kolejne klasyczne meze serwowane zazwyczaj z ouzo lub raki oraz jako przystawka. Podaje się je najczęściej z greckim jogurtem lub tzatzikami.
Potrawa narodziła się w Imperium Ottomańskim i jej najprzeróżniejsze odmiany są nadal obecne i bardzo popularne w krajach dawnego imperium. Można spotkać między innymi dolmades z mięsem, cukinią, oberżyną, ziemniakami, a nawet rodzynkami.
czwartek, 17 października 2013
Ben Nevis
Podobno całego Bena można
zobaczyć zaledwie przez kilkanaście dni w roku. Dlatego kiedy nadarza sie
pogodowa okazja warto spakować plecak po brzegi i iść. W osobistym odczuciu Ben
Nevis nie należy do najpiękniejszych zakątków Szkocji. Jest jednak niebywale
ciekawy ze względu na swoją pogodową nieprzewidywalność. Ponieważ jest to najwyższe
wzniesienie Wielkiej Brytanii przyjeżdża tu mnóstwo, naprawdę mnóstwo osób. (ok.
100tys rocznie). Zaczynając wycieczkę wcześnie rano jest szansa na ominiecie tłumów.
sobota, 12 października 2013
Kreta Południowa 2: Limni Preveli - Las Palmowy - Wąwóz Kourtaliothiko
Plaża Preveli |
sobota, 5 października 2013
Jakby calzone
Nie wiem, w jakim stopniu są
one atrakcyjniejsze od pizzy, ale w moim domu zostały pokochane. Wystarczy ze
powiem; ‘a może byśmy zjedli, …(co nie do końca jest takie mądre, bo skazuje
mnie na 2 godziny kuchni) i wszyscy krzyczą: prosimy, pozmywamy!.
Mozna by je porównywać do calzone, ale bardziej
są chyba pizzowymi zawijasami. Baza jest dokładnie taka sama jak na pizze
(przepis tutaj). Z jednego placka pizzowego zrobimy 4 ruloniki, więc trzeba dokładnie
przemyśleś ilość ciasta i składników, gdyż jak się okazuje zjada się ich więcej
niż można pomieścić w brzuchu.
wtorek, 1 października 2013
Bacalhau à Brás - portugalski sposób na dorsza
Bacalhau à Brás, jedno z najpopularniejszych portugalskich dań, narodziło się ponoć w karczmie w dzielnicy Bario Alto w Lizbonie. Kucharz o nazwisku Braz postanowił wymieszać dorsza z jajecznicą i frytkami, i odkrył przepyszne, uwielbiane danie. Głównym składnikiem jest niezwykle popularny w Portugalii suszony, solony dorsz - bacalhau. Portugalczycy szczycą się tym, że potrafią przygotować dorsza na 1000 sposobów. Bardzo możliwe, że to prawda, ponieważ w każdym menu można znaleźć przynajmniej kilka pozycji z bacalhau w tytule. Potrawy różnią się w zależności od regionu Portugalii, pory roku albo upodobań kucharza, ale niektóre z nich np. Bacalhau à Brás, Bacalhau com Natas czy Bolinhos de Bacalhau uwielbiane są w każdym zakątku kraju.
Subskrybuj:
Posty (Atom)