Szaleni wędkarze z Sagres bez dwóch zdań byli najdziwniejszym zjawiskiem jakie widziałam podczas zwiedzania Algarve. Sami wędkarze wcale nie uważają się jednak za szalonych, dla nich to ryzykowanie życia na klifach to taka sama codzienność jak dla nas praca na poczcie. Totalnie wyluzowani wymachiwali wędkami, stojąc na samiutkiej krawędzi klifu lub siedząc na prymitywnych ławkach, składających się z luźno położonej na skale deski.
środa, 18 grudnia 2013
Ekstremalne wędkowanie na końcu Europy
niedziela, 8 grudnia 2013
Sebadas - miodowo-serowy deser z Sardynii
Sebadas, zwane też Seadas to jeden z typowych deserów Sardynii. Popularny jest zwłaszcza wśród pasterzy, którzy traktują sebadas jako pożywne, główne danie.
O istnieniu tych serowych pierożków dowiedziałam się niedawno z jednego z programów kulinarno-podróżniczych i nie mogłam się oprzeć, żeby ich spróbować. Okazało się, że są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają długiego siedzenia w kuchni. Sebadas wyszły przepyszne i odkryłam zupełnie nowe dla mnie połączenie smaków. Zestawienie intensywnego smaku sera pecorino z cytryną i miodem wydaje się na pozór bardzo dziwne, ale okazuje się, że to strzał w dziesiątkę.
Sebadas serwować można jako deser, śniadanie albo pożywną przekąskę jak robią to sardyńscy pasterze.
niedziela, 24 listopada 2013
Ławka
Pomyślałam sobie kiedyś,
że mogłoby być miło meblom gdyby im dać druga szansę w innym wcieleniu. I wtedy
znalazłam ten paskudny, brązowy, składany regał na książki. Wątpię, żeby obecne
przeznaczenie bardzo mu się podobało.
Był ciemny i ponury. I smutny.
poniedziałek, 18 listopada 2013
Hipisowski Albayzín i Jaskiniowcy z Sacromonte (Granada)
Albayzín |
Dzielnica Granady - Albayzín to chyba najbardziej klimaciarskie miejsce w jakim byłam. Jeśli ktoś marzy, żeby na chwilę cofnąć się w czasie i znaleźć się w wyluzowanym świecie hipisów, ulicznych grajków, cygańskich barów, pysznych tapas przy dźwiękach flamenco, to musi się wybrać do magicznego Albayzín.
Na unikatowe piękno dzielnicy składa się nie tylko wspaniała atmosfera, ale również powalające widoki. Albayzín znajduje się na wzgórzu, które poszczycić się może jednym z najpiękniejszych widoków w Europie. A to wszystko dzięki majestatycznej Alhambrze na tle ośnieżonych szczytów Sierra Nevada. Uparte chmury nie pozwoliły nam tego zobaczyć w pełnej krasie, ale mimo wszystko, dzięki niezwykłym kolorom natury, efekt był powalający.
wtorek, 12 listopada 2013
Tapas z chorizo
Przeglądając dzisiaj w moją ulubioną książkę z hiszpańskimi przepisami trafiłam na dwa przepyszne tapas z chorizo w roli głównej. Paczuszki z chorizo w drożdżowym cieście i smażone chorizo z wędzoną szynką i bobem. Oba dania wyszły pyszne i pachniały tak smakowicie, że nawet mojemu Mruczkowi pociekła ślinka :)
środa, 6 listopada 2013
Minestrone
Minestrone to bez dwóch zdań najpopularniejsza i możliwe, że najpyszniejsza włoska zupa. Tak jak wszystkie tradycyjne, domowe dania przepisów na tę zupę jest chyba tyle co włoskich kucharzy. Mój przepis to ten "na oko", zwany też czyścicielem lodówki. Żeby stworzyć przepyszne Minestrone trzeba tylko pamiętać, żeby użyć całej gamy warzyw (włączając w to rośliny strączkowe), aromatycznych ziół i przypraw, ryżu lub makaronu i odrobiny wędzonej pancetty.
Jako, że dzisiaj za oknem pierwsze "minusy" wybór obiadu nie był trudny. Przeczesałam lodówkę i kuchenne szafki i w niecałą godzinę siedziałam już przy gorącym talerzu.
środa, 30 października 2013
Skrzynia (na maszynę do szycia)
Każdy potrzebuje domu, maszyna do szycia tez. I skoro nie raz przybijałam juz gwoździe, taka mała skrzynka nie powinna być problemem. Otóż nie była, ale pracy przy niej było sporo. Do budowy wykorzystałam deski z palet a konstrukcje dopatrzyłam od starej skrzyni na narzędzia, którą kiedyś znalazłam na francuskim targu staroci.
wtorek, 22 października 2013
Meze: Greckie Dolmades
Dolmades |
Ku mojej wielkiej radości, w końcu udało mi się wytropić w Edynburgu sklepik, w którym można kupić niemalże wszystko, co potrzebne do śródziemnomorskich potraw. Najbardziej ucieszyły mnie liście winogron, które dotychczas do zdobycia były jedynie na wakacjach. Właśnie z takich liści robi się moje ukochane greckie dolmades. MNIAM!!!
Dolmades (ντολμάδες) to kolejne klasyczne meze serwowane zazwyczaj z ouzo lub raki oraz jako przystawka. Podaje się je najczęściej z greckim jogurtem lub tzatzikami.
Potrawa narodziła się w Imperium Ottomańskim i jej najprzeróżniejsze odmiany są nadal obecne i bardzo popularne w krajach dawnego imperium. Można spotkać między innymi dolmades z mięsem, cukinią, oberżyną, ziemniakami, a nawet rodzynkami.
czwartek, 17 października 2013
Ben Nevis
Podobno całego Bena można
zobaczyć zaledwie przez kilkanaście dni w roku. Dlatego kiedy nadarza sie
pogodowa okazja warto spakować plecak po brzegi i iść. W osobistym odczuciu Ben
Nevis nie należy do najpiękniejszych zakątków Szkocji. Jest jednak niebywale
ciekawy ze względu na swoją pogodową nieprzewidywalność. Ponieważ jest to najwyższe
wzniesienie Wielkiej Brytanii przyjeżdża tu mnóstwo, naprawdę mnóstwo osób. (ok.
100tys rocznie). Zaczynając wycieczkę wcześnie rano jest szansa na ominiecie tłumów.
sobota, 12 października 2013
Kreta Południowa 2: Limni Preveli - Las Palmowy - Wąwóz Kourtaliothiko
Plaża Preveli |
sobota, 5 października 2013
Jakby calzone
Nie wiem, w jakim stopniu są
one atrakcyjniejsze od pizzy, ale w moim domu zostały pokochane. Wystarczy ze
powiem; ‘a może byśmy zjedli, …(co nie do końca jest takie mądre, bo skazuje
mnie na 2 godziny kuchni) i wszyscy krzyczą: prosimy, pozmywamy!.
Mozna by je porównywać do calzone, ale bardziej
są chyba pizzowymi zawijasami. Baza jest dokładnie taka sama jak na pizze
(przepis tutaj). Z jednego placka pizzowego zrobimy 4 ruloniki, więc trzeba dokładnie
przemyśleś ilość ciasta i składników, gdyż jak się okazuje zjada się ich więcej
niż można pomieścić w brzuchu.
wtorek, 1 października 2013
Bacalhau à Brás - portugalski sposób na dorsza
Bacalhau à Brás, jedno z najpopularniejszych portugalskich dań, narodziło się ponoć w karczmie w dzielnicy Bario Alto w Lizbonie. Kucharz o nazwisku Braz postanowił wymieszać dorsza z jajecznicą i frytkami, i odkrył przepyszne, uwielbiane danie. Głównym składnikiem jest niezwykle popularny w Portugalii suszony, solony dorsz - bacalhau. Portugalczycy szczycą się tym, że potrafią przygotować dorsza na 1000 sposobów. Bardzo możliwe, że to prawda, ponieważ w każdym menu można znaleźć przynajmniej kilka pozycji z bacalhau w tytule. Potrawy różnią się w zależności od regionu Portugalii, pory roku albo upodobań kucharza, ale niektóre z nich np. Bacalhau à Brás, Bacalhau com Natas czy Bolinhos de Bacalhau uwielbiane są w każdym zakątku kraju.
wtorek, 24 września 2013
Seitan Limania - plażowanie w raju
Seitan Limania |
Kto by pomyślał, że u podnóża stromych klifów na totalnym odludziu, w zupełnie dzikim krajobrazie znajduje ten spokojny, błękitny skrawek raju... Dotrzeć na plażę nie jest łatwo, ale zdecydowanie warto. Widok zupełnie zapiera dech w piersi.
czwartek, 12 września 2013
Sernik z masą krówkową
Ciekawa odmiana sernika. Smakuje trochę jak prawdziwy sernik, trochę jak banoffee a trochę jak po prostu krówka toffee. A kto jeszcze nie próbował masy kajmakowej pokocha ja na pewno. Jest pycha, ale warto pomyśleć o wersji light:)
sobota, 7 września 2013
W labiryntach Algar Seco (Carvoeiro)
Piękne klify Algar Seco są największą atrakcją portugalskiego
miasteczka Praia do Carvoeiro. Z pomocą wiatru i oceanicznych fal, natura wyrzeźbiła w
klifach niezwykłe wapienne twory. Labirynty wąskich korytarzy i jaskiń,
szmaragdowe morze i olbrzymie, kolorowe skały tworzą prawdziwe dzieło sztuki.
Carvoeiro jest tak maleńkim miasteczkiem, że oficjalnie
nazywa się Plażą Carvoeiro. Całe życie skupione jest wokół plaży, przy której znajduje się główny plac, większość barów i restauracji. Prawa miejskie
Carvoeiro uzyskało dopiero w 2001 roku, kiedy rozrosło się z małej, rybackiej
wioski do miasta pełnego willi, tawern, barów i domów letniskowych.
czwartek, 29 sierpnia 2013
Caldo Verde
Portugalska zupa z kapustą, ziemniakami i chorizo.
Z wakacji wróciłam dopiero parę dni temu, a już tęsknię za pysznym portugalskim jedzeniem. Jedną z potraw, którą miałam okazję spróbować jest Caldo Verde, czyli Zielona Zupa.Tak jak większość śródziemnomorskich dań, zupa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, nie zawiera wyszukanych składników, ani nadmiaru przypraw. W prostocie siła! :)
Serwowana jest zazwyczaj jako starter lub w towarzystwie kanapki. Można ją kupić w niemalże każdej restauracji z tradycyjnym portugalskim jedzeniem, a nawet w barach z fast foodem.
Z wakacji wróciłam dopiero parę dni temu, a już tęsknię za pysznym portugalskim jedzeniem. Jedną z potraw, którą miałam okazję spróbować jest Caldo Verde, czyli Zielona Zupa.Tak jak większość śródziemnomorskich dań, zupa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, nie zawiera wyszukanych składników, ani nadmiaru przypraw. W prostocie siła! :)
Serwowana jest zazwyczaj jako starter lub w towarzystwie kanapki. Można ją kupić w niemalże każdej restauracji z tradycyjnym portugalskim jedzeniem, a nawet w barach z fast foodem.
środa, 28 sierpnia 2013
Rifugio Pedrotti & Tosa – Dolomiti di Brenta
Wycieczka z psem
Tym razem nasze
plany wycieczkowe bardzo jasno ograniczone zostały przez psie łapy. Mimo ze łapy
te radzą sobie znakomicie na małych półkach skalnych, stromych zejściach i rzecznych
przeprawach, byłoby dla nich zbyt trudno ubrać się w uprząż i przedreptać via
ferratą* Wybraliśmy się wiec tam gdzie można wspiąć się wysoko ścieżka i
zobaczyć jak najwięcej. Udało się prawie znakomicie.
niedziela, 11 sierpnia 2013
Foodies Festival
czwartek, 8 sierpnia 2013
Tapas z ciasta francuskiego, fety, cukinii i suszonych pomidorów
Soczyste talarki z
ciasta francuskiego z cukinią, kozim serem i suszonymi pomidorami to
mój kolejny ulubiony tapas. Na przepis natknęłam się
parę miesięcy temu w książce z tapasowymi pomysłami.
Talarki są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu
i nadają się na przystawkę,
jako zastępstwo kanapek na imprezie, czy po prostu przekąskę.
czwartek, 1 sierpnia 2013
Krzesło
O krześle miało już być dawno, ale się nie udało :) a krzesło powstało równolegle ze stolikiem, bo jakby wyglądał stolik
bez krzesła? :) A jest ono
niebylejakie, bo z Republiki Czechosłowackiej - pomarańczowe z czarnym skórzanym
siedziskiem. Ciekawe jak tu przywędrowało..?
czwartek, 25 lipca 2013
Las Alpujarras: Capileira - Bubión - Pampaneira
Wspaniały spacer w Las Alpujarras przez śliczne, mauretańskie wioski, wśród powalających krajobrazów.
Las Alpujarras, czyli maleńkie, białe wioski zawieszone na zielonych zboczach gór, z ośnieżonymi szczytami Sierra Nevada w tle. To niezwykle malownicze miejsce znajduje się w prowincji Granada, w Andaluzji. Będąc więc w pobliskiej Granadzie, ciężko jest się oprzeć pokusie, żeby nie zajrzeć do tego urokliwego miejsca. Pełne stromych, wąskich uliczek wioski zachwycają architekturą, przemiłymi ludźmi, jedzeniem i artystycznymi wyrobami.
czwartek, 18 lipca 2013
Paella z krewetkami, kurczakiem i dzikim ryżem
Paella to hiszpańska potrawa pochodząca
z Walencji. Głównym komponentem jest ryż a mniejszymi dodatkami kolorowe
warzywna i mięso a najczęściej owoce morza. Moja wersja jest bardziej kuzynką
paelli niż sama paellą, gdyż nie użyłam szafranu, który nadaje daniu żółty kolor i zamieniłam biały ryż na
dziki. Niemniej jednak danie jest pyszne, sycące i zawiera dużo białka.
czwartek, 11 lipca 2013
Wiosenna Sevilla
Zawsze chciałam pojechać do Sevilli wiosną, żeby się przekonać czy rzeczywiście pachnie kwitnącą pomarańczą. W tym roku nareszcie się udało i zaświadczam, że pachnie! Pachnie na każdym kroku! Pięknie, intensywnie, jak gdyby całe miasto było wielką pomarańczową perfumerią. Nawet bardzo wczesną wiosną, kiedy zeszłoroczne pomarańcze nadal usilnie trzymają się gałęzi, nowe już się szykują na świat i powstaje pomarańczowo-kwiatowe pomieszanie z poplątaniem :-)
sobota, 6 lipca 2013
Kisiel
Być może nie jest to
najbardziej wykwintny deser i nie wszyscy za nim przepadają, za to jest szybki,
owocowy, orzeźwiający, zdrowy i nie zawiera grama konserwantów. Pomijając
cukier mozna by go uznać za prawie niekaloryczny. I chyba dzieci go lubią.
600 ml wody
2 łyżki brązowego cukru*
400g owoców (np.: truskawki,
maliny, jeżyny)
2 łyżeczki maki ziemniaczanej
środa, 3 lipca 2013
Serowe gnocchi z kurkami i pesto
Z ostatnich wakacji przywiozłam koszyczek pięknych kurek i z miejsca ruszyłam do przeszukiwania włoskich przepisów, żeby zamienić je w pyszny obiad. I znalazłam szybki i prosty przepis na Gnocchetti di Ricotta ai Finferli, czyli delikatne kluseczki o kremowej konsystencji z grzybowym sosem ze śmietaną i pesto.*
wtorek, 25 czerwca 2013
'Ptasie mleczko' domowym sposobem
Przedstawiam deser, który wierze, że musiał
zostać wymyślony dla Sportowców kochających słodycze albo dla tych, co kochają słodycze
i chcą zostać sportowcami.
Jest lekki, pyszny, puszysty i zawiera tak
olbrzymią ilość białka, że chemiczne odżywki kurczą się z zazdrości. Do tego
jest szybki w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia, pięknie sie prezentuje i
mozna go kolorować na wiele sposobów. Poniżej podaje proporcje na blaszkę ok
25cm x 25cm - choć rozmiar blaszki nie ma większego znaczenia – mniejsza
= wyższe mleczko i trudniej włożyć do buzi – większa = niższe mleczko, ale
znika równie prędko.
czwartek, 20 czerwca 2013
Tapas: Smażone chorizo z ziołami
Chorizo przywiezione z ostatnich wakacji cierpliwie czekało w lodówce, aż odpowiednio mocno zatęsknię za Hiszpanią, Wczoraj się doczekało i spisało się na medal. Tapas wyszedł pierwsza klasa!
wtorek, 11 czerwca 2013
Pomarańczowo-czekoladowe ciasteczka
Do
naszego wypiekowego zbioru dołącza dzisiaj przepis na pyszne i orzeźwiające ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe. Są lekkie i nie za słodkie, więc nawet
zjedzenie całego stosu, to nie za duży grzeszek :)
sobota, 8 czerwca 2013
Picos de Europa - Bulnes
Picos de Europa to niezwykła mozaika strzelistych
wapiennych skał, głębokich, wąskich jak talia osy wąwozów i soczyście zielonych
pastwisk. Park narodowy Picos w paśmie Gór Kantabryjskich zajmuje 65 tys. ha. Jest największym parkiem Hiszpanii. Góry
dzielą się na trzy masywy: El Corion, Los Urrieles i Andara
Andara – najniższy, wschodni masyw
ograniczony rzekami Deva i Duja. Jego najwyższym szczytem jest Morra de
Lechugales (2441 m)
Uriello – centralna część pasma Picos de
Europa, leżąca pomiędzy rzekami Duja i Cares z charakterystyczną ścianą Naranjo
de Bulnes i najwyższym szczytem Torre de Cerredo (2648 m.)
Cornión – zachodnia część. Najwyższym
szczytem w tym masywie jest Pena Santa (2596 m). Jest to
najcenniejszy przyrodniczo masyw gór Picos de Europa.
czwartek, 30 maja 2013
Krótka wycieczka do małego miasteczka...czyli ekspresowe zwiedzanie Asyżu.
Uwieńczeniem tygodniowej wycieczki była ekspresowa wizyta w
Asyżu.To małe, średniowieczne miasteczko w regionie Perugia znane jest
przede wszystkim z legendy o św. Franciszku. Jest niesamowicie urokliwe i
zdecydowanie warte odwiedzenia.
poniedziałek, 27 maja 2013
Wakacyjne leniuchowanie - Agia Pelagia (Kreta)
Agia Pelagia |
Na tę uroczą wioskę
trafiłam zupełnie przypadkiem. Jadąc na Kretę po raz pierwszy, niewiele o niej
wiedząc, zamówiłam nocleg byle gdzie pięknie, byle blisko morza, byle nie w
turystycznym kurorcie. I tak szczęśliwym trafem wylądowaliśmy w malowniczej
Agii Pelagii. Oprócz swojego uroku, Agia Pelagia punktuje też swoim
strategicznym położeniem. Zaledwie 20 km od Heraklionu – stolicy Krety, i mniej
więcej na samym środku północnego wybrzeża. Jest więc wspaniałym punktem
wypadowym dla tych, którzy nie mogą usiedzieć na miejscu i chcą zwiedzić na
Krecie ile tylko się da.
sobota, 25 maja 2013
Psie ciasteczka 2
Pisałam niedawno
jak rozradować psie serce – teraz sie zastanawiam, co zrobić, aby swojemu dodać
więcej energii. To juz któraś z kolei, naprawdę spora ciateczkowa partia; od
wczorajszej rozbolały mnie nogi, bo ciasto było nieznośne i stania przy nim nazbierało
sie sporo i głowa, bo wielkie proszące oczy zdawały sie mówić: no dalej, no,
kiedy, co sie tak grzebiesz, przecież taaaaak pachną.
Dziś będzie nowy
przepis, trochę bardziej kłopotliwy niż ten pierwszy, ale zdaje sie ze
smaczniejszy...
środa, 15 maja 2013
Wieszak
Marzył mi sie wieszak, taki do
niczego, nie do szafy, nie na płaszcze, taki zwykły. Zwykle wiszący. Ten znalazłam
na targu. Za 30 groszy. Był fioletowo – zielony. Bardzo wstrętny. Zdarcie
farby, zwłaszcza że była to olejna zajęło mi sporo czasu – wtedy wydawało mi
sie że drewniane haczyki w kształcie grzybków też doprowadzę do porządku, ale
chyba bardziej nadają się do domu dla latek, jako stołki barowe niż na wieszak.
Nie wyglądały zbyt elegancko. Zmieniłam je na przepiękne ceramiczne uchwyty do
szuflad.
niedziela, 12 maja 2013
Tapas: Sałatka z pomidorów i oliwek
Ta pyszna i zdrowa sałatka to jeden z tysiąca pomysłów na Tapas. Tęskniąc za Hiszpanią w deszczowym Edynburgu pocieszam się dzisiaj tą kolorową sałatką. Niezawodne pomieszanie smaków, które nawet w największą szarugę przywołuje wspomnienia pochłaniania pachnących pomidorów z oliwkami wypoczywając w słońcu...
wtorek, 7 maja 2013
Ronda (Andaluzja)
Przeczytałam kiedyś, że
nie odwiedzenie Rondy będąc w Andaluzji powinno być karane. Odwiedziłam, i w pełni się z tym stwierdzeniem zgadzam. Miasteczko jest wyjątkowe dzięki imponującemu wąwozowi, który przecina je przez sam środek. Białe domki zawieszone nad stumetrową przepaścią, góry otaczające miasto,
arabskie zabytki i unikatowa atmosfera sprawiły, ze to małe miasteczko jest moim numerem jeden w Andaluzji.
piątek, 3 maja 2013
Psie ciasteczka
Dziś będzie o tym jak sprawić by psie oczy zmieniły sie w wielkie proszące spodki, łapki unosiły sie jedna po drugiej a ogon zastygał w ogromnym oczekiwaniu. O tym jak za pomocą niewielu składników wyczarować piękne, pachnące psie słodyczki. Pierwsza próba wypadła znakomicie. Smakowała zarówno dużym chłopcom jak i małym suczkom. Z jednej porcji upiekłam około 100 ciasteczek-kosteczek i zostało zaledwie kilkanaście.
Psie ciasteczko dla bardzo cierpliwych |
poniedziałek, 29 kwietnia 2013
Truskawkowy torcik naleśnikowy
Sezon truskawkowy już niedługo, więc w mojej kuchni małe przedbiegi.
Ten bardzo szybki i
pyszny deser wypatrzyłam na okładce kulinarnej gazety w jednym z kiosków w
Hiszpanii. Wygląda truskawkowo–kolorowo i chociaż kalorii w nim niemało,
warto się skusić chociaż na kawałek J
niedziela, 21 kwietnia 2013
Stolik
Jak dotąd jest moim największym
malarskim przedsięwzięciem. Czas poświecony na jego odnowę sprawił, że
uwielbiam go jeszcze bardziej. Znalazłam go w tym samym sklepiku, co szafkę. Targowanie
też zajęło mi chwilę. W końcu Pan Sklepowy postanowił pozbyć się sie mnie na
dobre i sprzedał go za wytargowana cenę.
sobota, 6 kwietnia 2013
Monachil – Los Cahorros (Andaluzja)
Los Cahorros |
Zwiedzając Granadę, postanowiliśmy odpocząć trochę od miasta i ruszyć na łono natury. W Andaluzji to nic trudnego, bo parki naturalnie, góry, wąwozy i rzeki spotkać można na każdym kroku. W Granadzie było to jeszcze łatwiejsze, ponieważ miasto leży u podnóża gór Sierra Nevada, więc wystarczy przejechać klika kilometrów i już można podziwiać piękne widoki.
Na pierwszą wycieczkę wybraliśmy się do wąwozu Los Cahorros we wiosce Monachil. Dostać się tam można bardzo łatwo, ponieważ wioska znajduje się zaledwie 6 km od Granady. Szlak nie jest długi, ale bardzo zróżnicowany: przepaść, wiszące mosty, wodospady, wąwóz i strome skały.
poniedziałek, 1 kwietnia 2013
Ciasteczka z maliną
Nie często się zdarza,
że chłód klatki schodowej zamienia się w ciepły zapach pieczonego ciasta. Tym bardziej byłam zaskoczona, kiedy odkryłam
ze najintensywniej pachną moje drzwi. Ktoś
upiekł dla mnie ciasteczka! Piękne, krąglutkie, słodziutkie. Były oczywiście
najpyszniejsze pod słońcem. Chwilę musiałam prosić dumnego Pana Piekarza o
przepis, ale oto proszę:
niedziela, 24 marca 2013
Sok
Czasem mam zwykłą ochotę na coś słodkiego, co nie jest zwyczajną słodyczką
– w sensie ciastem, ciastkiem, cukierkiem czy czekoladą. Coś, co można
bez wyrzutów sumienia zjeść tuż przed spaniem. W kuchni była tylko jedna pomarańcza.
Mogłam ja zjeść - po prostu – albo... zamienić w deserowe smoothie i łyżeczka
szorować, bo brzegach szklanki aż do ostatniego owocowego kawałka oblizując
sie przy tym jakby to były najpyszniejsze lody na świecie...
wtorek, 19 marca 2013
Włoski Deser Owocowy
Grillowane owoce z sosem zabaglione to pyszny, lekki, włoski deser, który przypomina o lecie kiedy za oknem cały czas plucha, a wiosna jakoś nie chce nadejść.
Sałatka owocowa, polana jest sosem zabaglione, który jest jednym z najpopularniejszych włoskich deserów, zaraz po lodach :) Serwowany jest jako sos lub napój i przypomina trochę kogel mogel.
niedziela, 17 marca 2013
Ekspresowa Sałatka Warstwowa
Kiedy nie ma czasu, albo ochoty na krojenie, ta super szybka sałatka jest idealnym rozwiązaniem. W zaledwie 15 minut można wyczarować pyszną, kolorową przekąskę.
środa, 13 marca 2013
Szafka
Niestety szafeczka nie pochodzi
ze stodolnianej kolekcji mojej babci. Kupiłam
ja w małym antycznym sklepie za bardzo niewygórowana cenę i od razu poukładałam
na niej moje filiżanki:) Najprawdopodobniej była kiedyś przechowalnią kosmetyków.
Miała mnóstwo odcisków od okrągłych pojemników, zepsuty zamek, no i wstrętne
lusterka.
W związku z tym ze nie jestem ani
malarzem, ani nikim z okołorzemieśliniczych zawodów, musiałam najpierw sporo poczytać o przygotowaniu drewna do malowania.
wtorek, 5 marca 2013
Meze: Paczuszki z ciasta filo z fetą i szpinakiem
Dzisiaj kolejna grecka przekąska, Spanakopita, czyli dosłownie ‘ciasto ze szpinakiem’. Tak jak w przypadku innych meze, może być serwowana jako przystawka, przekąska lub główne danie. Równie dobrze smakuje na zimno jak i na ciepło, wiec idealnie nadaje się na śniadanie czy lunch do pracy.
niedziela, 3 marca 2013
Tort z Panem Kasztanem
Pomysł na ten tort powstał po francuskich
wakacjach. W jakiś w końcu sposób trzeba było wykorzystać przywiezione skarby.
Jest delikatny, w kremowej konsystencji przypomina tiramisu, ale nade wszystko wyróżnia
go Kasztanowy posmak.
Subskrybuj:
Posty (Atom)