piątek, 24 sierpnia 2012

Krewetki w sosie słodko-kwaśnym


Składniki na dwie porcje:

• krewetki 250g

• pierś z kurczaka
• czerwona  papryka
• 3 marchewki  
• imbir
• ząbek czosnku
• sos sojowy
• soku z limonki
• 1 łyżeczka ketchupu
• 1 łyżeczka cukru
• 100 g ryżu
•  szczypiorek
• mąka kukurydziana 
• chilli (opcjonalnie)

Krewetki i pokrojonego w paski kurczaka podsmażyć na oliwie z oliwek dodając posiekany imbir i czosnek (użyłam blendera do rozdrobnienia)
Paprykę i marchewkę pokroić w cieniutkie paski (mozna używając  narzędzia do obierania)
Na osobnej patelni (lub tej samej, jeżeli wyłożymy krewetki i kurczaka) rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i przez trzy minuty podsmażać marchewkę z papryka. Dodać szczyptę soli, łyżkę sosu sojowego, sok z połowy limonki, keczup i cukier, wymieszać razem. Na końcu dodać krewetki i kurczaka. Dolać pół szklanki wody i zagotować wszystko razem. Zagęścić mąka kukurydziana (woda+łyżeczka maki).
Podawać z ryżem i szczypiorkiem.

Inspiracja zaczerpnięta z Kwestii Smaku, zmieniłam troszkę proporcje i niektóre składniki.

Smacznego
Pietrasia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz