Składniki na dwie porcje:
• krewetki 250g
• pierś z kurczaka
• czerwona papryka
• 3 marchewki
• imbir
• ząbek czosnku
• sos sojowy
• soku z limonki
• 1 łyżeczka ketchupu
• 1 łyżeczka cukru
• 100 g ryżu
• szczypiorek
• mąka kukurydziana
• czerwona papryka
• 3 marchewki
• imbir
• ząbek czosnku
• sos sojowy
• soku z limonki
• 1 łyżeczka ketchupu
• 1 łyżeczka cukru
• 100 g ryżu
• szczypiorek
• mąka kukurydziana
• chilli (opcjonalnie)
Krewetki i pokrojonego w paski kurczaka podsmażyć na oliwie z oliwek dodając posiekany
imbir i czosnek (użyłam blendera do rozdrobnienia)
Paprykę
i marchewkę pokroić w cieniutkie paski (mozna używając narzędzia do obierania)
Na
osobnej patelni (lub tej samej, jeżeli wyłożymy krewetki i kurczaka) rozgrzać łyżkę
oliwy z oliwek i przez trzy minuty podsmażać marchewkę z papryka. Dodać szczyptę
soli, łyżkę sosu sojowego, sok z połowy limonki, keczup i cukier, wymieszać
razem. Na końcu dodać krewetki i kurczaka. Dolać pół szklanki wody i zagotować
wszystko razem. Zagęścić mąka kukurydziana (woda+łyżeczka maki).
Podawać
z ryżem i szczypiorkiem.
Inspiracja zaczerpnięta z Kwestii Smaku, zmieniłam troszkę proporcje i niektóre składniki.
Smacznego
Pietrasia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz