czwartek, 9 sierpnia 2012

Tarta malinowa z serkiem mascarpone




Łatwe, 15 minutowe, pyszne i pięknie wyglądające ciastko owocowe
 
230 g mąki
130 g zimnego masła,
30g brązowego cukru,
3 łyżki zimnej wody
Budyń waniliowy lub mascarpone
Maliny, truskawki, borówki
Czekolada lub polewa


Masło, mąkę, cukier i wodę zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Można włożyć na chwile do lodówki, ale bez tego też się udaje. Formę na tartę wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą i wyłożyć (wylepić) ciastem. Włożyć do piekarnika (ok. 200st) i piec do zbrązowienia.




Na podpieczone ciasto wyłożyć budyń lub cały serek mascarpone, owoce (maliny, pocięte w ćwiartki truskawki lub borówki) i posypać kruszonką (pół szklanki mąki, ok. 50 g cukru i 50 g masła – choć najlepiej zrobić jak kto umie albo jak woli). Włożyć do pieca do zbrązowienia się kruszonki.
Po ostygnięciu można polać rozpuszczoną białą lub mleczną czekoladą.



Smacznego
                                                Pietrasia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz