środa, 15 sierpnia 2012

Panna Cotta waniliowa + tafla z espresso


Panna Cotta to włoski śmietankowy deser z dodatkiem żelatyny. Nie przepadam za czystą waniliową Pana Cottą więc moja wersja zawiera warstwę z dodatkiem espresso plus extra warstewka ze zmielonych truskawek lub malin. 

200 ml śmietanki 30%
200 ml mleka pełnotłustego
60 gram cukru
2,5 łyzeczki żelatyny + 0,5 łyżeczki dodatkowo
rum waniliowy* 2 łyżeczki ( lub rum i esensja waniliowa osobno po jednej łyżeczce)
kieliszek espresso około 50 ml
zmielone owoce (truskawki lub maliny) około pól szklanki

Podgrzać mleko w garnuszku i dodać 2,5 łyżeczki żelatyny i rozmieszać do rozpuszczenia żelatyny.

Śmietankę wlać do osobnego garnka i podgrzać mieszając, dodać cukier, rum i wanilię, jak cukier sie rozpuści dodać mleko z żelatyną i podgrzewać do pierwszego zagotowania. Od razu zdjąć z ognia i i można przelać do małych pojemniczków jak filiżanki, szklanki czy miseczki, ale UWAGA zostawić około 50 ml w garnku i dodać espresso i pół łyżeczki pozostałej żelatyny, wymieszać**

Pojemniki z panna cotta pozostawić do wystudzenia a potem wstawić do lodówki. Po godzinie kiedy juz delikatnie zastygnie delikatnie łyżeczką rozlać wartswe kawową i pozostawić do zastygnięcia na kilka godzin. 

Kiedy wylewam warstwę kawowa robię to nie wyciągając pojemniczków z lodówki, zeby przy ponownym wkładaniu nie rozlać bo brzegach boskiej cienkiej warstewki ;)
* rum waniliowy to nic innego jak laska wanilii zalana szklanką rumu w butelce, używam do wszelakich deserów
** w czasie kiedy panna cotta zastyga w lodówce, kawową część trzymam w cieple, zeby nie zastygła, a nawet jak zastygnie można delikatnie podgrzać, wystudzić i wtedy rozlać do pojemników

Przed podaniem wyłożyć wartwę owoców i można posypać zmielonymi orzechami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz