środa, 1 sierpnia 2012

‘Azkadenya’ ...i rozowy hummus!

Azkadenya w Ammanie, jest tym czym prawdziwa,  nowoczesna i wspaniala knajpa  powinna byc! Kreatywna uczta dla zmyslow...dla oczu  i dla smaku... Idealnym polaczeniem wspolczesnej kuchni arabskiej z ciekawa aranzacja w stylu retro.


Najwiekszym specjalem tego miejsca jest Rozowy hummus...(!!!).
Hummmus – jest traktowany jako starter  w kuchni arabskiej, spozywany przewaznie z pita i innymi przekaskami. Zasadniczymi skladnikami hummusu sa ciecierzyca (ugotowana i utarta), tahini – czyli pasta sezamowa, oliwa, sok z cytryny i przyprawy.



Aby zabarwic Hummus na rozowo szefowie kuchni eksperymentuja z dodatkiem buraczkow cwiklowych ...lub sumakiem.

Sumak (Rhus coriaria) jest chrakterystyczna przyprawa w kuchni palestynskiej oraz jordanskiej, wygladem przypomina szkarlatny puder o intensywnym, ostro-kwasnym octowym zapachu. Bardzo czesto, w kuchni arabskiej stanowi on czesc marynat do mies i warzyw oraz uzywany jest jako dodatek do wszelkich sosow na bazie jogurtu.
Sumak jest krzewem osiagajacym okolo 3 metry wysokosci, porastajacym miedzy innymi Wzgorza Jerozolimy. Ostateczna postac przyprawy powstaje z osuszonych i zmielonych ziarenek owocostanu krzewu.
Herbata czarna - parzona z listkami miety...


 Mocna, aromatyczna kawa parzona po turecku w tygielku...


Wszelkiego rodzaju przekaski starterowe...






Azkadenya
Mecca St, Amman
Jordan
http://www.azkadenya.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz