niedziela, 12 maja 2013

Tapas: Sałatka z pomidorów i oliwek


Ta pyszna i zdrowa sałatka to jeden z tysiąca pomysłów na Tapas. Tęskniąc za Hiszpanią w deszczowym Edynburgu pocieszam się dzisiaj tą kolorową sałatką. Niezawodne pomieszanie smaków, które nawet w największą szarugę przywołuje wspomnienia pochłaniania pachnących pomidorów z oliwkami wypoczywając w słońcu...


Składniki:

2 łyżki czerwonego octu winnego
75 ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
4 dojrzałe pomidory
12 oliwek nadziewanych anchovy
pół zielonego ogórka
2 szalotki
1 łyżka kaparów w occie
2 główki cykorii lub innej małej sałaty
sól
Sos

Drobniutko szatkujemy czosnek i dokładnie mieszamy razem z oliwą, octem i papryką. Doprawiamy szczyptą soli i odstawiamy.

Gotowy sos paprykowy
Sałatka

Obieramy pomidory i ogórka i kroimy w kostkę i mieszamy z oliwkami i kaparami. Dodajemy poszatkowane szalotki i polewamy sosem i mieszamy.


W małych miseczkach do serwowania, układamy liście cykorii i nakładamy sałatkę. Podajemy ze świeżym pieczywem, niezbędnym do spałaszowania tego pysznego sosu do ostatniej kropelki :)

Znika w mgnieniu oka
 Fasola

1 komentarz: