Ta pyszna i zdrowa sałatka to jeden z tysiąca pomysłów na Tapas. Tęskniąc za Hiszpanią w deszczowym Edynburgu pocieszam się dzisiaj tą kolorową sałatką. Niezawodne pomieszanie smaków, które nawet w największą szarugę przywołuje wspomnienia pochłaniania pachnących pomidorów z oliwkami wypoczywając w słońcu...
Składniki:
2 łyżki czerwonego octu winnego
75 ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
4 dojrzałe pomidory
12 oliwek nadziewanych anchovy
pół zielonego ogórka
2 szalotki
1 łyżka kaparów w occie
2 główki cykorii lub innej małej sałaty
sól
SosDrobniutko szatkujemy czosnek i dokładnie mieszamy razem z oliwą, octem i papryką. Doprawiamy szczyptą soli i odstawiamy.
Gotowy sos paprykowy |
Obieramy pomidory i ogórka i kroimy w kostkę i mieszamy z oliwkami i kaparami. Dodajemy poszatkowane szalotki i polewamy sosem i mieszamy.
W małych miseczkach do serwowania, układamy liście cykorii i nakładamy sałatkę. Podajemy ze świeżym pieczywem, niezbędnym do spałaszowania tego pysznego sosu do ostatniej kropelki :)
Znika w mgnieniu oka |
Fasola
Niesamowicie kolorowa i pyszna sałatka:)
OdpowiedzUsuń