Trzy – warstwowy tort czekoladowy. Wyłącznie
dla prawdziwych miłośników czekolady, gdyż oprócz czekoladowego wnętrza udekorowany
jest czekoladowymi dodatkami. Całość jest tak pysznie czekoladowa, że doskonale
komponuje się z bardzo mocną, gorzką kawą.
Składniki:
Spód:
pół czekolady gorzkiej
50 g masła
2 małe jajka·60, g cukru
40 g mąki
60 g orzeszków ziemnych
2 małe jajka·60, g cukru
40 g mąki
60 g orzeszków ziemnych
Mus waniliowy
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
2 łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
1 łyżeczka żelatyny
Mus czekoladowy:
4 g żelatyny
200 g czekolady mlecznej
3 żółtka
40 g cukru
Mus czekoladowy:
4 g żelatyny
200 g czekolady mlecznej
3 żółtka
40 g cukru
150 ml śmietany 30%
60 ml likieru (kasztanowego/orzechowego etc)
Dodatki:
60 ml likieru (kasztanowego/orzechowego etc)
Dodatki:
M&M orzechowe
Batoniki Kit-kat
Przygotowanie:
Spód: Pokruszoną czekoladę roztopić
i dodać masło – mieszając doprowadzić do powstania płynnej czekolady.
Odstawić z ognia, dodać jajka, cukier i mąkę. Wymieszać. Dodać zmielone
orzeszki i przełożyć do formy. Piec przez około 10 - 12 minut w 180 stopniach C. Ostudzić
przed nałożeniem musu.
Mus waniliowy: Śmietanę
i cukier zagotowujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody
i dodajemy do gorącej masy. Po przestudzeniu wykładamy na upieczony spód i
zostawiamy w lodówce na czas przygotowywania musu czekoladowego.
Mus czekoladowy: Pokruszoną
czekoladę roztopić i ostudzić. Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody i
odstawić. Ubić żółtka z cukrem, dodać do nich roztopioną czekoladę i delikatne podgrzewać
przez 2min. Do żelatyny dodać likier i podgrzać, ostudzoną dodać do masy
czekoladowej. Ubita śmietanę delikatnie wmieszać do masy.
Na zastygnięty mus waniliowy wykładamy mus
czekoladowy. Wygładzamy i całość ponownie chłodzimy przez ok. 3 godz.. Przed
podaniem brzegi tortu dekorujemy paluszkami kit-katów a górę według uznania
M&Msami i/lub Minstrels.
Smacznego
Pietrasia
ja osobiście jestem prawdziwą wielbicielką czakolady, więc ten tort jest stworzony dla mnie! wygląda obłędnie :D
OdpowiedzUsuńświetny blog.
Jest zachwycający, uroczo kolorowy :)
OdpowiedzUsuńWspaniale kolorowy jem go oczami a pomysł z ramka wspaniały
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńOgólnie tego rodzaju deseru jeszcze nie miałam okazji próbować ale coś zaczyna mnie kusić. Dlatego tak często zaglądam do https://wkuchnizwedlem.wedel.pl aby mieć aktualny podgląd na najlepsze desery z wykorzystaniem czekolady. W końcu są one dość proste i szybkie do wykonania, ale smak pozostaje wspaniały przez wiele lat.
OdpowiedzUsuń